Ratari traže pomoć države

Protest ispred vlade

Ratari traže pomoć države

Društvo -
Zahtev su predali na pisarnici Vlade Srbije a, kako su ocenili, njihove probleme može da reši, pre svega, vlada i vicepremijer Aleksandar Vučić

BEOGRAD - Oko 150 poljoprivrednika okupilo se danas ispred Vlade Srbije tražeći od države da interveniše na tržištu suncokreta i kukuruza i da obezbedi povoljno kreditiranje predstojeće setve.

Ratari su zahteve predali na pisarnici Vlade Srbije a, kako su ocenili, njihove probleme može da reši, pre svega, vlada i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Reč je o zahtevima udruženja poljoprivrednika Braničevskog, Podunavskog, Šumadijskog, Pomoravskog i Južno-banatskog okruga.Prvi zahtev je da vlada "razbije monopol uljara" i obezbedi bar proizvođačku cenu suncokreta, a drugi zahtev je da država otkupi određene količine kukuruza ovogodišnjeg roda za Robne rezerve po ceni ne manjoj od 17 dinara po kilogramu i tako stabilizuje cenu ovog proizvoda.

Poslednji zahtev je da se obezbedi kreditiranje predstojeće jesenje setve pod povoljnim uslovima, jer, kako poljoprivrednici navode, zbog katastrofalnih cena poljoprivrednih proizvoda nisu u stanju da setvu isfinansiraju sami.Predsednik Udruženja "Paori Crepaje", Miroslav Grubanov, rekao je da su cene ratarskih proizvoda ove godine katastrofalne, dodajući da je cena kukuruza u ovom trenutku za 50 odsto manja u odnosu na prošlu godinu.

On je naveo da je realna cena suncokreta 35 dinara za kilogram, a da minimalna cena kukuruza treba da bude 18 dinara za kilogram.Protest obezbeđuje policija, a saobraćaj u Nemanjinoj ulici se normalno odvija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track