ŽELI PORED TITA: Vlada odlučuje, Jovanka u Kući cveća!?
Foto: Printscreen YT

Da je sahrane pored muža

ŽELI PORED TITA: Vlada odlučuje, Jovanka u Kući cveća!?

Društvo -
Jovanka Broz je želju da počiva pored muža, od kog je nasilno razdvojena 1977, izrazila sestrama i Žarku Jokanoviću, koji su je do prošlog vikenda svakodnevno obilazili u bolnici. U međuvremenu su posete, odlukom lekara, zabranjene

BEOGRAD - Pravne službe Vlade Srbije, do kojih je pre dva dana stigla želja Jovanke Broz, supruge nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ, da bude sahranjena pored muža, utvrdile su da ne postoji nikakva striktna zabrana da u Kući cveća bude još neko sahranjen.

Ostalo je da se nađe pravni osnov po kom bi Jovanka, kada premine, tamo mogla večno da počiva, a definitivnu odluku doneće Vlada, ako se pokaže da postoji opšta politička volja partnera u Dačićevom kabinetu.

Do sada, ipak, još niko iz Vlade nije tražio mišljenje Muzeja istorije Jugoslavije, u čijem sastavu je i Memorijalni centar „Josip Broz Tito“. U Muzeju kažu da oni, svakako, nemaju ingerencije da odluče o poslednjoj želji nekadašnje prve dame Jugoslavije, i da će sprovesti odluku Vlade.

- Problem bi moglo da bude pomeranje teške nadgrobne mermerne ploče a da se ona ne ošteti- kaže sagovornik iz muzeja dodajući da se grobnica, koja liči na veliku ozidanu podzemnu sobu, nalazi ispod jedne betonske i jedne monolitne mermerne ploče, postavljene dizalicom posle Titove sahrane.

Upravo zato, ističe sagovornik, vrlo brzo nakon 8. maja 1980, počele su da kruže glasine da Broz nije tamo sahranjen. Jer, na sahrani je viđena jedna, a posle druga ploča.

- Na sahrani je umesto prave ploče postavljena mermerna „maska“, mnogo lakša od ove prave. Kada se pogrebna ceremonija završila, radnici su do ranih jutarnjih sati dizalicom postavljali ovu ploču, visoku 80 santimetara, široku metar i po i dugačku 2,5 metra.

Pored rešavanja tehničkih poteškoća, ukoliko odluči da usliši Jovankinu želju, Vlada će morati pravno da reši i kako da je realizuje. Naime, po opštem režimu sahranjivanja, koji propisuje Zakon o grobljima, umrli se pokopavaju samo na mestima koja su za to određena opštinskim odlukama, kaže profesor Pravnog fakulteta „Union“ Vladimir Vodinelić. Sahrana van toga moguća je u krajevima gde opština nema organizovano groblje.

Titovim pokopom, ipak, nije prekršen taj zakon, jer je on sahranjen po posebnom zakonu, kojim je regulisan ceo kompleks Memorijalnog centra „Josip Broz Tito“.

- Pitanje želje Jovanke Broz Vlada bi mogla da reši podzakonskim aktom, ali bi on morao da bude u skladu sa zakonom. Najbolje bi bilo, ako već za to postoji politička volja, da izmeni postojeći zakon i da ga na usvajanje Skupštini - smatra Vodinelić.

Jovanka Broz je želju da počiva pored muža, od kog je nasilno razdvojena 1977, izrazila sestrama i Žarku Jokanoviću, koji su je do prošlog vikenda svakodnevno obilazili u bolnici. U međuvremenu su posete, odlukom lekara, zabranjene.

- Njeno zdravstveno stanje teško je i neizvesno: otkazuju joj pluća, polusvesna je, intubirana i priključena na respirator - kaže profesor dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije.

Od četvrtka, kad je zbog naglog pogoršanja problema sa disanjem koji su počeli 15. septembra i nedostatka kiseonika, priključena na veštačka pluća, nije bilo ozbiljnijih promena, ali svi parametri postepeno pokazuju dalje pogoršanje. Izostanak pozitivne reakcije u prvih nekoliko sati po priključivanju na veštačka pluća za lekare je signal da telo Titove udovice u 89. godini polako posustaje.

- Zdravstveno stanje Jovanke Broz pogoršano je, ona je u šok-sobi, povezana sa aparatom za disanje - kaže Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra, gde je udovica predsednika SFRJ primljena 23. avgusta u teškom stanju, dehidrirana i polusvesna.

Jovanka, kako saznajemo, samo povremeno otvara oči, ali reaguje na nadražaje. Lekari kažu da je somnolentna, odnosno pospana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track