NOĆNA ŠETNJA: Parada ponosa od Vlade Srbije do Skupštine!
Foto: TANJUG

Protest organizatora

NOĆNA ŠETNJA: Parada ponosa od Vlade Srbije do Skupštine!

Društvo -
Organizatori Parade navode da će bar simbolično odgovoriti vlastima na zabranu okupljanja LGBT populacije i drugih građana zakazanog za subotu
1 / 22 Foto: TANJUG

BEOGRAD - Grupa LGP aktivista prošetala je večeras centrom Beograda, uprkos proceni naldežnih državnih organa da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje Parade ponosa, a protestna šetnja koja je krenula od Vlade Srbije do Doma Narodne skupštine prošla je bez incidenata.

Grupa od oko 200 aktivista okupila se večeras u 23 sata ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici odakle je ulicom Kneza Miloša, praćena novinarima, prošetala do Skupštine Srbije.

Organizatori su večeras poslali sledeću SMS poruku učesnicima:

"Kao što znate - Prajd je zabranjen. Necemo šetati sutra, ali hoćemo večeras. Vidimo se u 23h ispred Vlade.Građani i građanke Srbije"

Na taj način organizatori su naveli da će bar simbolično odgovoriti vlastima na zabranu okupljanja LGBT populacije i drugih građana zakazanog za subotu.

http://www.youtube.com/watch?v=vw11kdvEgcM

Povorku, na čijem su celu bile zastave duginih boja i transparent "Imamo Prajd", obezbeđivale su jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija.

Učesnici šetnje nosili su i transparente "Ovo je Prajd, ovo je Srbija", "Pobeda, Pobeda", "Živela ljubav".

"Time što je zabranjena Parada ponosa neće nestati svi problemi na koje ukazujemo. Parade će biti večeras i sutra i tokom svih 365 dana u godini". Nećemo se skloniti, jer nismo mi ti koji treba da budu sklonjeni sa ulica, niti treba da budemo izolovani. Ovo je prvi korak da bismo za nekoliko godina imali slavlje, a ne da se krijemo", rekla je članica organizacionog odbora Maja Mićić.

http://www.youtube.com/watch?v=zB9CB__0Ixo

Na protestnoj šetnji pristalica LGBT prava primećen je i načelnik policijske uprave Beograda Veselin Milić...

Da li zbog toga što su se vesti o održavanju protesta brzinom munje proširila medijima, pa nisu želeli da sačekaju dolazak onih što se protive održavanju Parade, tek grupa od oko 200 ljudi stigla je pred Skupštinu Srbije i posle kraćeg zadržavanja, završila protest nešto pre ponoći.

Protestna šetnja protekla je bez incidenata, izuzev nekoliko verbalnih sukoba, a saobraćaj u centru grada, koji je u vreme trajanja šetnje bio delemično zatvoren na raskrnici Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša, ubrzo je normalizovan.

Dramaturg Biljana Srbljanović, koja se pridružila večerašnjem protestu, rekla je da se ničim ne može pravdati osporavanje prava građanima da prošetaju, istaknu svoju zastavu i budu ponosni na ono što jesu.

"Ovo večeras ima više smisla nego sutrašnje održavanje "prajda" koje bi bilo umiveno, zaključano u jednom parku i da se do poslednjeg trenutka ne zna da li će biti održan ili ne. Ovo su građani čiji je ovo grad, izašli su da se okupe i da pokažu da imaju pravo da žive", rekla je Srbljanović.

"Večeras je ostvareno pravo na slobodu okupljanja koje je garantovano svim građanima Srbije", izjavio je tom prilikom član Organizacionog odbora Prajda Goran Miletić, koji ne veruje da je "ovo nekome od građana Srbije smetalo".

Komentarišući odluku da se zabrani Prajd, Miletić je ocenio da je to "tužna odluka za Srbiju i da to nije bilo potrebno nikome".

"Ta odluka meni ostaje i dalje nejasna. Istina je da smo do poslednjeg trenutka svi mislili da će sve biti u redu i da ćemo se u 10 sati videti u Manježu", objasnio je Miletić.

Prema njegovim rečima, "o tome govori i veliki broj policajaca koji su već večeras bili raspoređeni i sve je govorilo da će biti onako kako je planirano, ali se u poslednjem trenutku nešto promenilo".

Miletić je najavio da odmah počinju pripreme za Paradu 2014. godine i precizirao da organizatori neće čekati dugo da prijave održavanje te manifestacije.

Večerašnji skup je, inače, sazvan iznenada, SMS porukama koje su organizatori samo sat vremena pre okupljanja ispred Vlade Srbije poslali aktivistima i novinarima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track