Smanjiće se nameti na rad
Foto: Shutterstock

Objavljene mere za pokretanje privrede

Smanjiće se nameti na rad

Društvo -
Rešen da uspe Ministar privrede Saša Radulović najavio uvođenje progresivnog oporezivanja zarada, iskorenjivanje sive ekonomije, ali i veće poreze na dohodak. Stručnjaci nisu oduševljeni merama

BEOGRAD - Posvećenost rastu proizvodnje i izvoza.Nerazumni porezi ne mogu se uterati, i to utiče na nekonkurentnost preduzeća, izjavio je juče ministar privrede Saša Radulović predstavljajući planove svog ministarstva za pokretanje privrede.Prodaja preduzećaOn je najavio uvođenje progresivnog sistema oporezivanja zarada, smanjenje nameta na rad kako bi se smanjila siva ekonomija i povećalo zapošljavanje, kao i povećanje poreza na dohodak. Govoreći o restrukturiranju preduzeća, Radulović je najavio da će njihov status, u skladu s dogovorom sa Svetskom bankom, biti rešen do sredine sledeće godine.- Od 615 preduzeća u nadležnosti Agencije za privatizaciju njih 179 je u restrukturiranju. Neka od njih su već otišla u stečaj, a za ostalih 153 ćemo 15. oktobra, kad dobijemo njihove lične karte, raspisati javni poziv za sve koji žele da ih kupe ili uđu u partnerstvo s državom - rekao je Radulović i istakao da je cilj profesionalizacije javnih i državnih preduzeća da se ona postave na zdrave noge. Radulović je istakao da je izvoz strateško opredeljenje Vlade, ali da se bez rasta zapošljavanja neće postići mnogo.- Preduzeća ne mogu da izdrže nerazumne namete na rad. Očekuje se njihovo smanjenje kako bi se omogućilo zapošljavanje ljudi iz crne zone - objasnio je ministar.On je rekao da je plan da se problem prezaduženosti državnih preduzeća reši pozivanjem stranih investicionih fondova da otkupe njihove dugove.Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da progresivno oporezivanje ne može dati značajnije fiskalne prihode.- To će samo izazvati nepovoljne motivacione efekte kod najsposobnijih kadrova. Dobro je što će se smanjenjem doprinosa rad učiniti jeftinijim, ali je pitanje kako će se nadoknaditi izostali prihodi budžeta - kaže Madžar i dodaje da je dobro što će se promenom Zakona o radu liberalizovati otpuštanje i zapošljavanje radnika.Godinama predlaganoPredsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da su predložene mere dobre jer su neophodne:- Sve te mere mi smo predlagali godinama i bolje bi bilo da su primenjivane postepeno, a ne odjednom. One će u mnogo čemu za nas građane biti loše, ali su neophodne. Vlada je shvatila da mora da smanji troškove i poveća prihode. To može samo povećanjem privredne aktivnosti, tako što će izaći u susret privredi.

Atanacković: Ove mere će za građane biti loše, ali su neophodne
Atanacković: Ove mere će za građane biti loše, ali su neophodne

Preduzeća ne dostavljaju lične karte!Ministar Radulović je istakao da je od svih 615 preduzeća koja su u nadležnosti Agencije za privatizaciju, kao i od javnih preduzeća tražio da dostave ličnu kartu o imovini, ali da nijedno od njih to nije uradilo.- Neka od tih preduzeća su dostavila nepotpune izveštaje, pa smo im ih vratili na dopunu. Od 35 javnih preduzeća jedno ne želi da sarađuje. Dali smo im rok do kraja sledeće nedelje da to urade, a za one koja ne žele pripremamo plan kako da ih sankcionišemo - rekao je Radulović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track