SKUPŠTINA O STUDENTIMA: Poslanici o 6 rokova i 48 bodova
Foto: Kurir

Zoran Babić, SNS

SKUPŠTINA O STUDENTIMA: Poslanici o 6 rokova i 48 bodova

Društvo -
U skupštinskoj sali bio 121 poslanik, dok za "otvaranje" nove sednice potrebno prisustvo 126 poslaka

BEOGRAD - Šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić izvinio se danas u ime tog poslaničkog kluba građanima i studentima na koje se odnose izmene Zakona o visokom obrazovanju, zbog nedostatka kvoruma na početku rada i odlaganja sednice parlamenta na sat vremena.

Sednica je počela posle sat i po, u 11.30. U 10 sati, kada je trebalo da počne sednica, data je pauza od sat vremena zbog nedostatka kvoruma. Izmene Zakona treba da omoguće studentima da ove godine studije upišu po istim uslovima, odnosno da uslov za upis godine o trošku budžeta bude najmanje 48 bodova, a da u akademskoj godini bude šest ispitnih rokova.

Jovanović: Omogućiti nastavak školovanja armiji studenata

Ministar prosvete Tomislav Jovanović pozvao je danas poslanike u Skupštini Srbije da učine uslugu studentima i usvajanjem izmena Zakona o visokom obrazovanju omoguće "armiji studenata" da nastave školovanje, tako što će uslovi upisa nove akademske ostati nepromenjeni.

Ministar je, obrazlažući predlog izmena Zakona, podsetio da je zajednički predlog studentskih organizacija i univerzitetske zajednice da uslov za upis naredne godine studija o trošku budžeta ostane isti kao prošle godine, 48 osvojenih bodova. Jovanović je ukazao i na to da je zakon iz 2005. predvideo da uslov za upis naredne godine studija, prema evropskim standardima, bude 60 bodova. Uredbama je iz godine u godinu omogućavano studentima da studije nastave pod lakšim uslovima, a prošle godine izmenama Zakona utvrđen je prag od 50 bodova.

"Mislim da ćemo zajedničkim naporima uskoro dostići ne 50, već taj prag od famoznih 60 bodova, sada famoznih, a mislim dostižnih", kazao je ministar. Izmenama Zakona predviđeno je i da studenti imaju šest ispitnih rokova, kao i osnivanje nacionalne akademije za bezbednost. Skupština Srbije nije prihvatila predlog Demokratske stranke da se na dnevni red sednice stave predlozi zakona o lokalnoj samoupravi, o lokalnim izborima i o glavnom gradu, kao ni Predlog zakona o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja, koji je podneo predsednik parlamenta Nebojša Stefanović.

Ministar prosvete i nauke Tomislav Jovanović pozvao je fakultete da studente upisuju pod uslovima koji su važili prošle godine dok u međuvremenu ne budu usvojene izmene Zakona.Na fakultetima je u toku upis na studije.Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović je u petak, 4. oktobra, kazao da bi izmene Zakona o visokom obrazovanju trebalo da budu usvojene u sredu ili četvrtak

Sednica parlamenta na kojoj je trebalo da se razmatra o Izmenama zakona o visokom obrazovanju odložena je zbog nedostatka kvoruma za sat vremena, budući da je u skupštinskoj sali bio 121 poslanik, dok za "otvaranje" nove sednice potrebno prisustvo 126. poslanika.

"Nije mi jasna dvoličnost politike DS koji se verbalno toliko zalagala za prava studenata, a onda kada je to u praktičnom smislu trebalo da pokažu i da razgovaramo o zakonu, koji će regulisati status i upis godine studentima, nisu želeli da učestvuju u raspravi", rekao je Babić, povodom nespremnosti prisutnih poslanika DS da obezbede kvorum.

On je upitao da li je bitnije i preče blokirati rad parlamenta makar i na sat vremena ili doneti zakon koji će omogućiti da određeni broj studenata, koji stiču pravo po ovim izmenama zakona, da upišu godinu.

"U ime poslaničkog kluba SNS, kolega koji su zbog saobraćajne gužve i problema sa automobilima nisu stigli na početak sednice, izvinjavanm se svim građanima i studentima", rekao je Babić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track