DOTAKLI DNO: CPC oštro napala i izvređala vaseljenskog patrijarha!
Foto: Fonet

Uvrede

DOTAKLI DNO: CPC oštro napala i izvređala vaseljenskog patrijarha!

Društvo -
Patrijarh Vartolomej je poručio u Podgorici da je neprihvatljivo i za osudu da neka lokalna crkva sebe proglašava za autokefalnu. CPC uputila uvrede na verskoj i nacionalnoj osnovi

PODGORICA - Kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) oštro je napala vaseljenskog partijarha Vartolomeja, koji je nakon osveštanja Sabornog hrama u Podgorici pozvao na jedinstvo pravoslavne crkve u Crnoj Gori i poštovanje kanona.

Patrijarh Vartolomej je kazao da "niko nema vlast da stvara nove pravoslavne crkve na prostoru Crne Gore". "Crkva nije udruženje i sud ne određuje njeno postojanje i status, već je Hristos osnovao i njom samo mogu da upravljaju njegovi apostoli i njihovi naslednici, a ne bilo ko koji oko sebe okupi svoje pristalice i tu organizaciju nazove crkvom", istakao je patrijarh Vartolomej.Patrijarh vaseljenski je pozvao na poštovanje kanonskog poretka, navodeći da je neprihvatljivo i za osudu da neka lokalna crkva sebe proglašava za autokefalnu.

Potpredsednik Saveta CPC Stevo Vučinić kazao je da je vaseljenski patrijarh “umišljeni autoritet”.“Patrijarh Vartolomej umišlja da je vaseljenski autoritet kojem se moraju svi pokoravati, pa zahteva bespogovornu poslušnost i odricanje od vlastite savesti i slobode za račun beogradske patrijaršije, koja je s njegovim prethodnicima više puta trgovala razne tomose o autokefalnosti”, rekao je Vučinić za portal Televizije Crne Gore.

On je naveo da CPC ne interesuju stavovi vaseljenskog partijarha. “Poručujemo mu da se njegove kompetencije završavaju na granicama Turske, čiji je državljanin. Vartolomej treba da zna da nam nikada u istoriji nije Turčin rešavao crkvena pitanja, pa neće ni sada”, kazao je Vučinić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track