Švercovani rezani duvan čak 3,5 puta otrovniji od običnog
Foto: Shutterstock

Vodite računa šta kupujete

Švercovani rezani duvan čak 3,5 puta otrovniji od običnog

Društvo -
Razlog za veću količinu ugljen-dioksida i nikotina jeste loše skladištenje, zbog čega duvan postaje preterano suv ili vlažan, pokazala analiza Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu

BEOGRAD - Opasnije nego što se mislilo.Ilegalno prodavani rezani duvan mnogo je štetniji jer ima dva puta više toksičnih materija - TAR, 3,5 puta više ugljen-dioksida i mnogo veću količinu nikotina, pokazalo je ispitivanje Ministarstva poljoprivrede. Samim tim, duvan kupljen ispod tezge mnogo je kancerogeniji.Van svake kontroleU poljoprivrednoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navode da je nedozvoljeni promet rezanog duvana van svake kontrole i provere standarda za duvanske proizvode i predstavlja ozbiljan rizik za sve koji se odluče da ga na ovaj način nabave.Analize nelegalno prodavanog duvana, koji su nadležni tržišni inspektori zaplenili, a u koje uvid ima i Ministarstvo, ukazuju na ozbiljnu zabrinutost kad je reč o kvalitetu takvih proizvoda. Analize je obavio Poljoprivredni fakultet u Beogradu, a ispitivanja su rađena prema Zakonu o duvanu.- Rezultati ukazuju na neadekvatnu ambalažu koja uslovljava neadekvatnu vlažnost (suv ili preterano vlažan duvan), utvrđenu pojavu plesni, lošije sagorevanje cigarete, lošija senzorska svojstva dima, dva puta veći TAR u duvanskom dimu, 3,5 puta veću vrednost za ugljen-dioksid (CO2), mnogo veću količinu nikotina i znatno veći sadržaj čvrstih čestica u dimu - navodi se u izveštaju Ministarstva.Smanjuje prihodeĐorđo Radojičić, predsednik Grupacije proizvođača i prerađivača duvana Privredne komore Srbije (PKS), kaže da ne sumnja u nalaze Ministarstva, kao i da je šverc duvana loš ne samo jer smanjuje prihode u budžetu već i zato što narušava zdravlje pušača.- Ne znam da je taj duvan kancerogen ili su svi. Da je ilegalan duvan štetniji, to je sigurno. U fabrikama se smanjuje procenat nikotina i CO2, pa te proizvedene cigarete smanjuju štetno dejstvo ove robe. Interes potrošača je da zaštite svoj budžet i zdravlje, pa je najbolje da kupuju legalne cigarete jer je u fabrikama mnogo veća kontrola i poštovanje standarda. Švercovani duvan ne prolazi nijednu kontrolu, ni katrana ni pepela... - upozorava on.Pojačana kontrolaU Ministarstvu poljoprivrede navode da će inspektori pojačati kontrole kod proizvođača duvanskih proizvoda i obrađivača duvana.- Svim potrošačima koji su se opredelili da koriste duvanske proizvode savetujemo da umanje rizik po zdravlje tako što će ih kupovati na odobrenim mestima, a ne kod švercera i preprodavaca koji nude proizvod van standarda i daleko štetniji po zdravlje - navode u Ministarstvu.

Obračun sa švercerimaMinistar finansija Lazar Krstić najavio je obračun sa sivom ekonomijom.- Pojavio nam se šverc duvana i nekih naftnih derivata. To je opasno, obračunaćemo se sa sivom i crnom ekonomijom, koja čini ravno trećinu srpske privrede - istakao je ministar Krstić.

Gubitak od 12 milijardiĐorđo Radojičić kaže da ima rešenje u borbi protiv šverca:- Kad bi ilegalni duvan prešao u legalne tokove, država bi dobila na ime akciza 12 milijardi dinara. Od toga bi mogla deo da da na ime premije proizvođačima duvana kako bi ih motivisala da se ne bave švercom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track