POLICAJCI BOLJE PLAĆENI: Zarađuju 144.000 više od lekara i profesora

Isplaćeno 12 milijardi dinara bonusa

POLICAJCI BOLJE PLAĆENI: Zarađuju 144.000 više od lekara i profesora

Društvo -
Prema podacima Ministarstva finansija, prosečna mesečna plata u policiji je 56.000 dinara, što je na godišnjem nivou 276.000 dinara više nego u Vojsci Srbije

BEOGRAD - Država je u poslednje dve godine zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova isplatila ukupno 12 milijardi dinara bonusa, a mesečni bonus od 10.000 dinara dobijali su, pored inspektora i policajaca, i svi administrativni radnici.

U policiji se godišnje zaradi 144.000 dinara više nego u zdravstvu i prosveti, a lekari su radili samo za platu.

Šest milijardi dinara bonusa, koliko država godišnje isplaćuje policiji, dovoljno je za isplatu 30.000 penzija, ako je godišnja penzija 200.000 dinara, odnosno nešto manje od 16.700 dinara mesečno.

Prema podacima Ministarstva finansija, prosečna mesečna plata u policiji je 56.000 dinara, što je na godišnjem nivou 276.000 dinara više nego u Vojsci Srbije.

Portparol Nezavisnog sindikata policije Ivan Plavšić rekao je da je Vlada "čvrsto obećala da će bonusa biti i sledeće godine", jer pozornici primaju 24.000 dinara.

Bivši državni sekretar Ministarstva finansija Aleksandar Ljubić rekao je da je ministarstvo više puta intervenisalo kod premijera i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića ali da je isplata bonusa nastavljena "jer se MUP-u jednostavno moglo".

"Smatrali smo da treba uspostaviti koeficijente jer su rizičan i težak posao radila uniformisana lica, ljudi na stadionima, a ne službenici koji izdaju pasoše", rekao je Ljubić.

Dačić je juče rekao da će i policiji biti smanjene plate, ali da po Zakonu o policiji oni imaju 30 do 50 odsto veće koeficijente od drugih državnih činovnika, i dodao da nije reč o bonusima, nego da se to samo tako zove. Uniformisani policajci i službenici koji rade na složenim poslovima u penziju idu sa 53,5 godina života i 21 godinom radnog staža, a ostali policijski službenici stiču pravo na penziju sa 56 godina i 25 godina staža, dok muškarci u Srbiji u penziju idu sa 65 godina i najamanje 15 godina staža.

Mijailović: Policajci ne primaju bonus, nego dodatak

Policijski sindikat Srbije saopštio je danas da su neistinite tvrdnje da zaposleni u policiji dobijaju bonuse, nego im je odobren "dodatak" od 10.000 dinara mesečno.

"Prema Posebnom kolektivnom ugovoru potpisanom u februaru 2011. godine, plate zaposlenih u MUP trebalo je da budu povećane na nivo prosečnih zarada u državi, ali smo zbog teške ekonomske situacije tada iz Vlade Srbije zamoljeni da napravimo kompromis i da se primena ugovora u tom delu odloži, jer država nema dovoljno novca", naveo je predsednik sindikata Veljko Mijailović.

On je dodao da je prema Posebnom kolektivnom ugovoru određena osnovica za platu policajaca, u šta se ubrajaju i šalterski radnici jer su "i oni policijski službenici", na ne manje od 75 odsto prosečne plate u Srbiji. "To znači da na sada prosečnu platu od 44.770 dinara u Srbiji, običan policajac koji ima najmanji koeficijent dva treba da ima platu od 53.500 dinara", naveo je Mijailović. Istakao je da u stvarnosti, međutim, policajci nemaju "ni 40.000 dinara" platu, pa je zato odobren "dodatak od 10.000 dinara, da bi se bar malo približili realnoj zaradi" koja im pripada po zakonu.

"Sa Vladom Srbije je takođe potpisan dogovor da se tih 10.000 dinara implementira u zarade od 2014. godine", naveo je Mijailović. Mijailović, međutim, nije naveo da li će bonus dobijati samo policajci koji nemaju "ni 40.000 dinara" platu ili i oni čija je plata veća od proseka u Srbiji.

"Mi smo izašli u susret državi, takoreći prvi pristali na mere štednje, bez obzira što prema zakonu i potpisanim ugovorima policajci imaju pravo na veću zaradu od one koju dobijaju i uz dodatak", istakao je Mijailović. Dodao je da će Policijski sindikat Srbije probleme rešavati drugim sindikalnim metodama ako ne uspe da ih reši kroz institucije. Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije rekao je da nije pravedno da lekarima i profesorim budu smanjene plate dok policijski službenici koji na šalterima izdaju lične karte dobijaju mesečne bonuse od 10.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track