Radulović: Smanjenje tereta na rad najbolja mera subvencije

Konferencija Restart

Radulović: Smanjenje tereta na rad najbolja mera subvencije

Društvo -
Treba smanjiti doprinose i poreze na rad i uvesti progresivno oporezivanje dohotka, rekao je ministar privrede

BEOGRAD - Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da u Vladi nema nesaglasnosti da li treba usvojiti meru smanjenja nameta na rad, već samo različitih mišljenja o tome kada bi je trebalo primeniti.

Treba smanjiti doprinose i poreze na rad i uvesti progresivno oporezivanje dohotka, jer je smanjenje tereta na rad najbolja mera subvencije, rekao je Radulović na Konferenciji "Restart", navodeći kao primer da sada na 300 evra treba platiti državi 120 evra, dok zaposlenom ostaje 180.

Radulović je najavio da će se sledeće nedelje pred Vladom Srbije naći nacrti zakona o privatizaciji, stečaju, zakona o radu i planiranju i izgradnji, i izrazio očekivanje da će u Skupštini Srbije biti usvojeni do kraja godine.

Zakon o privatizaciji predviđaće prodaju kapitala preduzeća i to dokapitalizacijom, zajedničkim ulaganjem, postojaće opcije kupovine kapitala i poveravanja na upravljanje, dok će novina u zakonu o stečaju biti da se mora analizirati uzrok stečaja, povezivanje radnog staža radnika, rekao je Radulović.

On je naglasio da će potraživanja povezanih lica biti smanjena, pa će se njihov status spustiti na nivo vlasnika kapitala, da se namire poslednji.

Radulović je rekao da će se novim zakonom o radu predložiti da se otpremnine isplaćuju za godine staža kod poslednjeg poslodavca i njegovih povezanih lica.

Kada bude usvojen zakon o privatizaciji, u roku od 60 dana svi finansijski izvšetaji moraju verno da oslikavaju stanje u privrednim društvima, rekao je Radulović i naglasio da je ispravne podatke, takozvane lične karte, dostavilo samo 10 preduzeća, dok su ostali vraćeni na doradu.

Radi se o jednoj tabeli u kojoj moraju biti upisani podaci o imovini, obavezama, kupcima, dobavljačima, parnicama, hipotekama... Ko vodi uredno knjige, taj posao je gotov za sedam dana, objasnio je Radulović.

Te podatke bi morali svi da vide, radnici, sindikati, penzioneri tog preduzeća, rekao je Radulović.

Kada završimo restrukturiranje preduzeća, nema više državne pomoći, rekao je Radulović i naglasio da su podaci Svetske banke da Srbiju ta preduzeća godišnje koštaju 750 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, kroz javna preduzeća Srbija je vodila socijalnu politiku, što je neodgovorno i mnogo košta.

U proteklih deset godina vodili smo katastrofalnu ekonomsku politiku, jer ekonomija koja se bazira samo na stranim direktnim investicijama i subvencijama ne može da fukncioniše, naglasio je Radulović i dodao da treba razvijati domaću ekonomiju.

To podrazumeva sve one kompanije koje rade, zapošljavaju, rastu i ostvaruju profit u Srbiji, a to je onda najbolji garant da će doći i drugi investitori, rekao je Radulović.

Radulović je naglasio da Ministarstvo nije više spremno da baca pare u bunar bez dna, navodeći kao primer Fond za razvoj, koji raspolaže sa dve milijarde evra, od čega je 60 odsto kredita nenaplativo.

Ovo što smo zacrtali mora da se uradi, naglasio je Radulović.

Savetnik ministra Dušan Pavlović kritikovao je dosadašnji način poslovanja Fonda, ukazujući da nema jasnih kriterijuma zašto je neki kredit dat "preduzeću A, umesto preduzećima B ili C", kao i da ne postoje instrumenti za procenu rizika.

Savetnik ministra Aleksandar Stevanović rekao je da, iako proces privatizacije nije počeo kako treba, ga barem onda treba završiti kako valja.

Nema kupovine mačke u džaku i nema privatizacija u kojoj se pobednik zna unapred, rekao je Stevanović.

U nadležnosti Agencije za privatizaciju ostala su 153 preduzeća u restrukturiranju sa 51.000 zaposlenih i 425 drugih privrednih subjekata sa 35.466 zaposlenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track