NOBELOVCI STIGLI U KRUŠEVAC: Inspektori za hemijsko oružje uče u centru ABHO!
Foto: Vojska Srbija

Obučili više od 260 inspektora

NOBELOVCI STIGLI U KRUŠEVAC: Inspektori za hemijsko oružje uče u centru ABHO!

Društvo -
U kabinetima, učionicama i na poligonima ABHO centra samo na poslednjem treningu učestvovalo je 29 međunarodnih inspektora, a narednog meseca u tom centru naći će se još 30 stručnjaka za uništavanje hemijskog oružja, koji će raditi sa „realnim toksičnim materijama

KRUŠEVAC - U Centru za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu teorijska i praktična znanja u minulih nekoliko godina sticali su predstavnici 91 zemlje sveta. Od 16. do 27. septembra kruševački abehajci su obučavali inspektore Organizacije za zabranu hemijskog oružja, koja je dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, čime su potvrdili reputaciju izuzetne nacionalne institucije koja se sve više afirmiše na međunardonom planu. U ovom centru je obučavano do sada 260 inspektora UN za kontrolu hemijskog oružja.

U kabinetima, učionicama i na poligonima ABHO centra samo na poslednjem treningu učestvovalo je 29 međunarodnih inspektora, a narednog meseca u tom centru naći će se još 30 stručnjaka za uništavanje hemijskog oružja, koji će raditi sa „realnim toksičnim materijama”.

ABHO centar se tako našao više u žiži međunarodne nego domaće javnosti.

– Sistem ABHO ima veoma dugu tradiciju, utemeljenu 1932. godine, formiranjem barutanskog bataljona u Kruševcu, što znači da je ta tradicija od početka vezana za ovaj grad. Po tome smo poznati i u međunarodnom okruženju. Upravo je duga tradicija osnov nadogradnje i našeg angažovanja i međunarodne prepoznatljivosti.

U razvoju ABHO službe najznačajnije mesto zauzima Centar ABHO koji se na sadašnjoj lokaciji nalazi od 1956. godine. Za to vreme postao je prepoznatljiv simbol Lazarevog grada. Godinama je razvijana infrastruktura centra, u kome su se obučavali brojni civilni i vojni eksperti u bivšoj Jugoslaviji. Bitno je da je ta infrastruktura građena za specifične potrebe rada sa ekstremno toksičnim hemikalijama i radioaktivnim agensima. Nakon svih dešavanja u vezi sa raspadom SFRJ, ta struktura je ostala ovde, u Srbiji. Po kapacitetima ona prevazilazi potrebe našeg sistema odbrane. Ali, same mogućnosti i kapaciteti centra su prepoznati kao okvir koji se može ponuditi, pre svega, zemljama regiona, zatim međunarodnoj zajednici, što je pretočeno u Prezentacionom dokumentu Vlade Republike Srbije, tako da je praktično i njeno učešće u Programu partnerstva za mir okvir za angažovanje centra za regionalne i međunarodne potrebe. Danas je Centar ABHO nacionalna ustanova sa dugom tradicijom u oblasti obučavanja stručnjaka tog profila, ali i sa izraženim potrebama za novi razvoj, objašnjava potpukovnik dr Ivan Lazarević, komandant ABHO centra.Put do statusa regionalnog centra za obuku kadrova ABHO nije, međutim, bio nimalo jednostavan. Dobijen status partnerskog centra za obuku i obrazovanje predstavlja potvrdu stručnosti, što govori da Srbija i njena vojska ima šta da ponudi svetu u ovoj oblasti, pa i zemljama koje su u mnogo čemu razvijenije i na vojnom i na ekonomskom planu.

Komandant Lazarević tvrdi da Srbija ima u ovoj oblasti šta da ponudi svetu:

– Opredeljenje Republike Srbije da se ovaj centar razvija u pravcu regionalnog i međunarodnog centra bio je strateški okvir za iniciranje ideje za dobijanje statusa partnerskog centra za obrazovanje i obuku. Vojno predstavništvo Republike Srbije pri NATO-u u Briselu je i iniciralo tu proceduru, koja se zasnivala na nekoliko koraka, a realizovana je od druge polovine 2012. do juna 2013. godine. Za deset meseci je naš centar i formalnom odlukom, 26. juna ove godine, od strane Savezničke komande za transformaciju dobio formalnu odluku o dobijanju statusa partnerskog centra za obuku i obrazovanje. Dakle, prošli smo jako složenu i sveobuhvatnu proceduru da bismo stekli sadašnji status i pretpostavke za dalji razvoj.

Među srpskim oficirima koji su se angažovali u više mirovnih misija u svetu, bio je i komandant Lazarević, čovek koji je završio Vojnu gimnaziju 1988. godine u Zagrebu, a Vojnu akademiju 1992. godine u Beogradu, kao najuspešniji u rangu, a potom sistematski gradio vojnu i naučnu karijeru. Priznaje da mu je aktivnost u međunarodnim misijama donelo iskustva koja su mu važna za dalji razvoj ABHO centra.Za stvaranje imidža ABHO centra značajnu ulogu ima i lokalna samouprava. U Gradskoj upravi, pak, kažu da je taj centar važan subjekt grada.

– Sa lokalnom samoupravom i gradonačelnikom gospodinom Bratislavom Gašićem, kao i sa ljudima koji su pre njega bili na toj funkciji, imamo odličnu saradnju, jer je ovaj centar i prepoznatljiv brend grada. Za građane je jako važno da budu i da znaju da su bezbedni iako radimo sa ekstremno toksičnim materijama. U potpunosti se poštuju standardi bezbednosti ljudstva i zaštite prirodne okoline. Sve je na najvišem nivou, tvrdi komandant dr Lazarević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track