Najnovije vesti

Privatni izvršitelji dugove naplaćuju na uštrb pravičnosti?!
Foto: RTS

Prinudna naplata dugova za komunalije

Privatni izvršitelji dugove naplaćuju na uštrb pravičnosti?!

Društvo
Jedna od neverovatnih stvari je da ne postoji nikakva mogućnost da se postupak izvršenja na neki način zaustavi, kaže advokat Advokat Dragica Gostović Somborac

BEOGRAD - Prinudna naplata dugova za komunalije veća je za trećinu od kada su taj posao od sudova preuzeli privatni izvršitelji, kažu u Komori privatnih izvršitelja. Uprkos tim podacima, mnogi su kivni zbog načina rada izvršitelja. Ministarstvo pravde tek nekoliko meseci kontroliše njihov rad.

Dužnici tvrde da im na platu stavljaju administrativnu zabranu ili zaplenjuju imovinu, a da oni o tome nisu blagovremeno obavešteni.

Ministarstvo pravde, tek nekoliko meseci kontroliše izvršitelje, a formirana je i disciplinska komisija.

Zbog komunalnih dugova četiri meseca bez plate - iskustvo je službenice kojoj je dug naplatio privatni izvršitelj. Da ostaje bez primanja saznala je u pravnoj službi svoje firme.

Zakon propisuje da privatni izvršitelj, za najmanje petnaest dana dva puta mora da pokuša da pronađe dužnika na njegovoj adresi. Ukoliko ga pronađe, dužnik ima osam dana da plati dug. Mnogi dužnici, međutim, tvrde da izvršitelji namerno ne dostavljaju opomenu na vreme jer tako dupliraju svoju proviziju.

Sve pritužbe koje su došle na adresu Komore izvršitelja, kako tvrdi njen predsednik Mihailo Dragović, bile su neosnovane. Napominje, ima građana koji izbegavaju da prime rešenje.

Dragović ističe da u svakom poslu može da se desi neki propust, ali tvrdi da to nije princip postupanja izvršitelja.

"Da bi se tvrdilo da se nešto desilo, za to treba da postoji materijalni dokaz, tako da ja pozivam te dužnike, koji to tvrde da se obrate komori izvršitelja ili ministartsvu pravde", rekao je Dragović.

Oni koji, osim problema sa dostavom rešenja, imaju problem i sa samim dugom, mogu da se žale sudu, ali preko izvršitelja. Međutim, prigovor neće odložiti prinudnu naplatu.

Advokat Dragica Gostović Somborac kaže da se, prema odredbama koje je uveo zakon, na prvom mestu našla efikasnost, na uštrb zakonitosti i pravičnosti.

"Jedna od neverovatnih stvari je da ne postoji nikakva mogućnost da se postupak izvršenja na neki način zaustavi", naglasila je Gostović Somborac.

Da će biti promena delova Zakona o izvršenju i obezbeđenju, pa i same odredbe o žalbi, najavljuju u Ministarstvu pravde.

Pomoćnik ministra pravde i državne uprave Ljiljana Blagojević kaže da se o tome razmišlja, jer ukoliko se krene sa tezom da je "bolje da prigovor odlaže izvršenje, opet smo na terenu efikasnosti".

"Potpuno sam saglasna sa tim da nikako hitnost ne može da bude iznad kvaliteta pravde", rekla je Blagojevićeva.

Dok se odredbe zakona ne promene, građani koji smatraju da za komunalije ne duguju onoliko koliko poverioci potražuju, pravdu će morati da traže u skupom parničnom postupku.

 

http://www.youtube.com/watch?v=1I9LAcb3dgo

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...