Više od 3.500 dece u Srbiji su žrtve nasilja
Foto: Tanjug

Podaci socijalne službe

Više od 3.500 dece u Srbiji su žrtve nasilja

Društvo -
U 19 odsto slučajeva radi se o vršnjačkom nasilju, a podaci pokazuju da je skoro 9.000 dece zanemareno, što predstavlja prvi korak koji najčešće vodi nasilu, izjavila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović

BEOGRAD - Oko 3.500 dece u Srbiji bilo je žrtva nasilja, u kome 19 odsto čini vršnjačko nasilje, izjavila je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Podaci socijalne službe pokazuju da je broj dece žrtava nasilja prešao 3.500, a da je skoro 9.000 dece zanemareno, što predstavlja prvi korak koji najčešće vodi nasilju", rekla je Paunoviće na konferenciji u Beogradu "Kako sprečiti nasilje među decom".

Predsednik Narodne Skupštine Srbije i predsednik skupštinskog Odbora za prava deteta Nebojša Stefanović istakao je značaj ove godine usvojenog Zakona o posebnim merama sprečavanja nasilja nad maloletnim licima kojim se ukida rok zastalerosti, čime je omogućeno krivično gonjenje, bez obzira koliko godina je prošlo od krivičnog dela.

"Ne smemo samo da reagujemo na članke u medijima, već da edukujemo i decu i roditelju, uključiti u to i školu, jer tek kad budemo imali potpunu prevenciju i nadzor kako se mere sprovode možemo biti potpuno uvereni da smo učinili sve sa naše strane. Ovo je pitanje budućnosti Srbije i niko ne sme olako da ga shvati", kazao je Stefanović.

On je dodao da je Odbor Narodne Skupštine za prava deteta osnovao pet radnih grupa koje prate primenu svih zakona o pravima.

Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Srbije Danilo Nikolić rekao je da prema saznanjima ovog Ministarstva nasilje među decom nije u porastu, ali se ono ispoljava u sve težim oblicima i ima ozbiljnije posledice.

On je podsetio da se krivično pravo ne primenjuje na grupu mlađih maloletnika od 14 do 16 godina, starijih od 16 do 18, kao ni na mlađa punoletna lica iznad 18 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track