OGNJANOVIĆI U POLICIJI: Za Tijanino lečenje trebalo nam je tri miliona dolara!
Foto: Nebojša Mandić

Istraga: Lagali na saslušanju

OGNJANOVIĆI U POLICIJI: Za Tijanino lečenje trebalo nam je tri miliona dolara!

Društvo -
Roditelji preminule devojčice izjavili da im je za bolničke troškove trebalo mnogo više od, kako su prvobitno saopštili, 710.000 dolara i da su zato morali da čuvaju višak novca

BEOGRAD - Negiraju da su zloupotrebili novac.

Jelena i Nebojša Ognjanović, roditelji male Tijane, koje je preminula ne dočekavši novo srce u Hjustonu, saslušani su u četvrtak u Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminaliteta u Beogradu.Kako Kurir saznaje od izvora iz policije, Ognjanovići su na optužbe glumca Sergeja Trifunovića da je za Tijaninu operaciju sakupljeno više nego što je potrebno i da bi bilo humano da deo para prebace na račun bolesne Ljubice Adamić odgovorili da su nastavili da prikupljaju novac i posle dostizanja sume potrebne za Tijaninu operaciju jer je planirani postoperativni tok trebalo da košta oko tri miliona dolara!Sve negiraliMeđutim, Trifunoviću su rekli nešto drugo - da pare ne mogu da se prebace jer je račun namenski i novac ne može da se koristi u druge svrhe. Podsetimo, Ognjanovići su prvobitno izjavljivali da im je potrebno oko 710.000 dolara.Oni su došli u Upravu kriminalističke policije juče u 8.48 sati ujutro kako bi objasnili šta se desilo sa 2.580.000 evra, koliko je prikupljeno u humanitarnoj akciji za lečenje male Tijane. U zgradi policije zadržali su se do 15 časova i tu su, kako saznajemo, negirali da su zloupotrebili novac.- Nismo podigli novac koji je uplaćen za Tijanino lečenje, svaka para je na računu. Imamo dokaze da pare nisu podizane, možete proveriti račune. Nikada nismo ni imali nameru da taj novac iskoristimo za bilo šta drugo osim za lečenje naše ćerke - rekao je Nebojša Ognjanović, saznajemo iz istrage.Što se tiče privatnog računa Jelene Ognjanović na koji je prebačeno 1.260.000 evra, kako saznajemo, Jelena je u policiji pokušala da objasni da je "novac prebačen zato što joj je bio potreban za plaćanje Tijaninog lečenja".- Jelena je pokušala da objasni da je morala da prebaci novac na svoj privatni račun jer je jedino tako mogla da raspolaže tim sredstvima u Americi za plaćanje lečenja i bolničke troškove posle operacije. Tako joj, navodno, "savetovala banka". Rekla je da "novac nije nameravala da troši za sebe" i da se nadala da će dete preživeti - kaže Kurirov izvor iz istrage i dodaje da su Ognjanovići rekli da su doživeli šok zbog "napada na njih" jer su "znali da nisu podigli novac koji je uplaćen za Tijanu".Smišljen plan- Ognjanovići su rekli da je to neko možda namerno smislio i da oni nisu znali kako da se odbrane - ističe naš izvor.Inače, Ognjanovići su Policijsku upravu grada Beograda napustili oko 15 sati, izašli su na službeni izlaz i na taj način izbegli pitanja novinara.

Pred saslušanje ... Ognjanovići ulaze u zgradu policije
Pred saslušanje ... Ognjanovići ulaze u zgradu policije

Tuga...Tijana Ognjanović
Tuga...Tijana Ognjanović

Bilo je manipulacija novcem za lečenjeVerovatno je bilo pokušaja manipulacije novcem koji je prikupljen za Tijanino lečenje i dok je bila živa, izjavio je premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić povodom saslušanja Nebojše i Jelene Ognjanović.

- Utvrdićemo da li je bilo ikakvih manipulacija i malverzacija - kazao je Dačić i dodao da je verovatno bilo pokušaja manipulacije novcem dok je Tijana bila živa i u tom kontekstu je pomenuo osnivanje fondova za lečenje obolele dece.

- Šta će dalje biti s tim novcem, to nije pitanje za nas, već je stvar porodice i nadležnih institucija i organa koji se tim pitanjem bave - objasnio je Dačić.

Beogradska policija saopštila je u četvrtak da je postupala po nalogu Višeg javnog tužilaštva i obavila provere u vezi s humanitarnom akcijom prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Tijane Ognjanović.

U sklopu provera obavljeni su razgovori s roditeljima Tijane Ognjanović u svojstvu građana, a izveštaj o obavljenim proverama biće dostavljen Višem javnom tužilaštvu na dalju nadležnost, piše u saopštenju MUP.

Roditelji mogu da podižu novacBankar koji je želeo da ostane anoniman kaže da su roditelji zastupnici deteta i da ne postoje prepreke da oni raspolažu novcem. On dodaje da nema razloga da se novac prebaci na račun roditelja da bi se lakše plaćalo u inostranstvu:- Razlog za prebacivanje novca na račun roditelja može da bude samo ako je izdata faktura za usluge na njihovo ime, a ne deteta, jer banka odobrava isplatu samo s računa osobe na koju glasi faktura.

Ja sam im pomogao, ne KarađorđevićiKardiolog dr Jovan Košutić, koji je godinama lečio Tijanu Ognjanović pre njenog odlaska u Hjuston, kaže da je on pomogao Ognjanovićima u pronalaženju bolnice, a ne Karađorđevići.- To je njihovo navodno pomaganje u pronalaženju bolnice. Ja sam im uspostavio kontakt s bolnicom u Hjustonu jer je direktor bolnice moj kolega sa specijalizacije. Tako da nije tačna priča da je Katarina Karađorđević to uradila, a naročito mi nije jasno o kakvom to smanjenom iznosu za operaciju govore. Ne vidim šta je to njima smanjeno, po svoj prilici, oni su platili punu cenu - priča Košutić.Od porodice Karađorđević do zaključenja broja odgovor na ove tvrdnje nismo dobili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track