ALARMANTNO: Voda s česme izaziva i rak?
Foto: Shutterstock

Pijemo otrovnu tečnost iz vodovoda

ALARMANTNO: Voda s česme izaziva i rak?

Društvo -
U mnogim opštinama koriste se stare azbestne cevi, koje izazivaju bolesti poput raka, leukemije, hipertenzije...

BEOGRAD - U Srbiji je čak i voda štetna!Voda u Srbiji koja prolazi kroz stare azbestne cevi izaziva rak, leukemiju i druge opasne bolesti, dokazale su brojne svetske studije. Uprkos tome, u oko 30 opština u Srbiji koristi se više od 80 odsto azbestnih cevi za vodosnabdevanje koje su štetne po zdravlje i odavno su izbačene iz upotrebe u Evropskoj uniji, dok su SAD još 1989. uvele zabranu proizvodnje i korišćenja proizvoda sa azbestom. Hemičarka Ivana Đujić kaže za Kurir da je azbest štetan u bilo kom obliku, a pogotovu u vodi za piće.Veliki rizik- Opšte je poznato koliko je azbest štetan i koje sve bolesti može da izazove. Kad je reč o azbestnim cementnim cevima, ukoliko su stare, kao što kod nas jesu, može lako doći do krunjenja, nakon čega se azbest meša s vodom koju građani piju svakog dana. To je veliki problem, naročito što je zamena vodovoda ozbiljan, zahtevan i skup posao - kaže ona.Ivana Đujić dodaje da, ukoliko dođe do globalne zamene azbestnih cevi, postavlja se pitanje kako i gde će se skladištiti i uništiti azbest, jer i to izaziva opasnost.- Upravo zbog opasnosti, pojedini ljudi žele da se zaštite od azbesta u vodi, pa koriste razne filtere. Međutim, ja sam protiv njih jer se na taj način iz vode uklanja i ono što je štetno i ono što je korisno, poput minerala koji su neophodni organizmu - priča za Kurir Đujićeva.UpozorenjePodsetimo, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić upozorio je da Srbi u velikom broju opština piju vodu iz azbestnih cevi i da je to zabrinjavajuće.- Za građane Srbije najvažnije je da imaju zdravu pijaću vodu i da se otpadne vode prečišćavaju na odgovarajući način - rekao je Ilić i dodao da je više stotina kompanija iz celog sveta zainteresovano za taj sektor u Srbiji.

Šta sve izaziva azbest- razne tumore- kancer želuca, jednjaka, pankreasa, žučne kese, pluća, bubrega, grla- leukemiju- hipertenziju- gušenje- alergije

PročišćavanjeZAMRZUTA VODA JE ZDRAVIJAHemičarka Ivana Đujić kaže da je jedan od načina da se pročisti voda zamrzavanje.- Metoda koju Rusi već dugo primenjuju je zamrzavanje vode u plastičnim bocama. Kad izvadite bocu, ostavite je da se odmrzne i prvih 20-30 mililitara prospite. Na taj način se veliki broj štetnih materija izbaci, a dobijena voda je kao izvorska. To je najlakši i najjednostavniji metod za pročišćavanje vode - savetuje Đujićeva.

KancerogenoŠTETNO JEDINJENJEPojedine azbestne cevi u reakciji s vodom oslobađaju štetna jedinjenja, a neke to čine u reakciji s hlorom iz vode. Veoma stare azbestne cevi nisu štetne samo zbog azbesta već i zbog cementa, koji sadrži desetine kancerogenih supstanci, a koji upada u pijaću vodu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track