ZLOUPOTREBA: Dinkić proćerdao milijardu evra!
Foto: Beta

Lider URS kroz NIP skupljao poene

ZLOUPOTREBA: Dinkić proćerdao milijardu evra!

Društvo -
Idejni tvorac Nacionalnog investicionog plana, umesto da deo novca od prodaje „Mobija 063“ preusmeri za kapitalne investicije, rasipao pare po srpskim opštinama

BEOGRAD - Plan promašenih investicija!Mlađan Dinkić, lider URS, doslovno je proćerdao nešto više od milijardu evra, i to u okviru Nacionalnog investicionog plana! NIP, čiji je ideolog bio upravo Dinkić, osmišljen je kao fond iz koga bi se novac usmeravao za kapitalne projekte - regionalne i lokalne puteve, Koridor 10. Međutim, na kraju se novac, prema mišljenju ekonomista, „arčio“ na obnove vrtića i domova zdravlja po Srbiji.Prva sredstva za funkcionisanje NIP obezbeđena su od prodaje „Mobija 063“. Na taj način u NIP se slilo nešto više od milijardu evra i umesto da se s tim novcem uradi neki veliki projekat, što je i bila zamisao, pare su deljene šakom i kapom opštinama po Srbiji.Svi su kriviEkonomista Branko Pavlović kaže da je novac uzalud potrošen i da su svi koji su učestvovali u tome, s Dinkićem na čelu, krivi.- Kad imate prihod u privatizaciji, naročito tako veliki kao kod prodaje „Mobija 063“, onda morate ili da vraćate dugove, ili da radite neke kapitalne infrastrukturne investicije - na primer, navodnjavanje u Vojvodini. Taj novac je spiskan na one projekte za koje su ljudi koji su tad bili na vlasti smatrali da će im doneti poene kod biračkog tela. Taj novac jeste proćerdan i svi sa Dinkićem na čelu su krivi - kaže Pavlović, a istog je mišljenja i njegov kolega Milan Kovačević.- Čitav koncept je bio pogrešan. Novac je odmah podeljen na male iznose za veliki broj stvari - popravke vrtića po opštinama po Srbiji, rekonstrukcije domova zdravlja i slično, što je pogrešna ideja. Te pare nisu bačene, ali su potrošene na pogrešan način. Korišćene su u političke svrhe. To nije bila pojedinačna odluka, već odluka tadašnjih vlada. Bilo je tu i korupcije - kaže Kovačević.Sve za NIPPrema rečima bivšeg predsednika opštine Blace Nebojše Milosavljevića, jednog od onih koji je ukazivao na neplansko trošenje novca iz NIP, ništa nije realizovano od predviđenih i strateški opredeljenih infrastrukturnih projekata.- Da su to vodili stručni ljudi, odgovorni, to bi bilo drugačije. Očekivalo se da rade velike projekte, ali se to izvitoperilo. Na kraju se taj projekat finansirao iz stranih kredita samo da bi se pokazalo da NIP funkcioniše - kaže Milosavljević.

Zoran Popov: Možda je kriminalac, ali je sigurno nestručanEkonomista Zoran Popov ocenjuje kao skandaloznu odluku da na čelu nečeg tako velikog kao što je NIP bude Mlađan Dinkić.- To je pravi odraz stanja u privredi koje je vladalo od 5. oktobra. Sve vlade do ove su se zasnivale na pljački naroda. To što su uradili sa NIP je skandalozno, ne smete na čelo nečeg tako važnog da stavite nestručne ljude, kriminalce. Dinkić je možda kriminalac, ali je sigurno nestručan.

Uvek na funkciji- 2000-2003 - guverner Narodne banke- 2004-2007 - ministar finansija u prvoj vladi Vojislava Koštunice- 2007-2008 - ministar ekonomije i regionalnog razvoja u drugoj vladi Vojislava Koštunice- 2008-2011 - ministar ekonomije i regionalnog razvoja u vladi Mirka Cvetkovića- 2012-2013 - ministar finansija i privrede u vladi Ivice Dačića

Dinkić: Za NIP krivi nesposobni ministriMlađan Dinkić kaže da su to netačne tvrdnje.- Najveći deo novca iz NIP bio je planiran za velike kapitalne projekte. Međutim, taj novac na kraju nije investiran tamo zbog čiste nesposobnosti raznih resornih ministara koji nisu imali spremnu projektnu dokumentaciju. To je i danas najveći problem Srbije. Zbog toga je i novac od prodaje „Mobtela“ u najvećoj meri završio u isplati penzija i plata u javnom sektoru i za to je korišćen godinama nakon toga. Kao što znate, vlade su vodile i o najvažnijim stvarima odlučivale neke potpuno druge stranke, tako da one koji su vodili vlade treba pitati za to.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track