Visoki Dečani: Proslavljena manastirska slava!

Kosovo i Metohija

Visoki Dečani: Proslavljena manastirska slava!

Društvo -
Patrijarh Irinej odlikovao je Kancelariju za Kosovo i Metohiju ordenom Svetog Save Prvog reda.

DEČANI - U manastiru Visoki Dečani u prisustvu ministara spoljnih poslova Ivana Mrkića, odbrane Nebojše Rodića, ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina i više stotina vernika proslavljena je manastirska slava, a patrijarh Irinej odlikovao je Kancelariju za Kosovo i Metohiju ordenom Svetog Save Prvog reda.

Svetu arhijerejsku liturgiju, povodom praznika Svetog velikomučenika kralja Stefana Dečanskog, ktitorske slave Carske lavre manastira Visoki Dečani, služili su patrijarh srpski Irinej uz sasluženje episkopa raško-prizrenskog Teodosija, šumadijskog Jovana, vranjskog Pahomija i sveštenoslužitelja.

Liturgiji je prisustvovalo više stotina vernika iz centralne Srbije, Crne Gore i Kosova, a posle nje patrijarh Irinej odlikovao je Kancelariju za Kosovo i Metohiju ordenom Sv. Save Prvog reda- najvišim priznanjem koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva.

Priznanje je primio ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, koji je ujedno i direkor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Vulin se zahvalio Srpskoj pravoslavnoj crkvi na ovom priznanju i istakao da je to priznanje Vladi Republike Srbije.

"Ovo je priznanje Vladi Srbije i to je više od zahvalnosti za materijalnu pomoć. Materijalne pomoći će biti, kao što je bilo i do sada, vlada će nastaviti da finansira život Srba na Kosovu i Metohiji u dinar istom razmeru kojim je to radila do sada i ja se nadam da će biti i veći", kazao je Vulin.

"Ovo priznanje predstavlja dokaz da između Srpske pravoslavne crkve i srpske države na Kosovu i Metohiji nema nijedne sumnje, nema nijedne rasprave i da smo na istom zadatku, a naš zadatak je da Srba na Kosovu bude više, da se život ovde očuva i da život Srba u ekonomskom, duhovnom i svakom drugom smislu bude još bolji", rekao je on.

Vulin je poručio da je ovo priznanje dokaz da srpska država i srpska crkva na Kosovu i Metohiji rade zajedno i da im je cilj samo jedan - da Srbi u pokrajini žive bolje, da ih bude više, da život ovde bude civilizovaniji i vredniji.

U obrazloženju se navodi da se priznanje dodeljuje na predlog episkopa raško-prizrenskog Teodosija i da sveti arhijerijski sinod Srpske pravoslavne crkve dodeljuje Kancelariji za KiM ovo visoko odlikovanje za delotvornu ljubav prema SPC "naročito pokazanu pružanjem nesebične marerijalne pomoći za izgradnju i preuređenje prizrenskog konaka u manastiru Visoki Dečani i svesrdnu podršku povratnicima, obnovu hramova i drugih objekata Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji".

http://www.youtube.com/watch?v=uDHRvxSfbI0

Patrijarh Irinej isto takvo priznanje uručio je i specijalnom predstavniku EU na Kosovu Samuelu Žbogaru, kao i Vladi Kraljevine Norveške.

Nakon osvećena prizrenskog konaka, orden Svetog Save drugog reda uručen je bivšem norveškom ambasadoru u pokrajini Svere Johan Kvaleu.

Patrijarh Irinej se u besedi zahvalio svima onima koji su pomogli obnovu prizrenskog konaka u manastiru Visoki Dečani ističući da je ovako divna građevina podignuta u najteže vreme po srpski narod.

"Ona uliva duh, nadu i poverenje u ljude dobre volje, u Vladu Srbije, to je nada i ohrabrenje narodu koji je ostao i koji proživljava teške trenutke, da se ohrabri u nadi da Kosovo i Metohija nisu izgubljeni", rekao je patrijarh.

"Ovde su predstavnici Vlade Srbije danas, ovde su prijatelji naši i narod koji će svagda ostati prisutan ovde", rekao je patrijah.

Svečanosti u manastiru Visoki Dečani prisustvovali su pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Mirko Krlić, predstavnici Građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić, Branimir Stojanović i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja