KATASTROFA: Dragan Đilas ostavio dug od 6 milijardi
Foto: Marina Lopičić

Nebojša Čović o stanju gradske kase

KATASTROFA: Dragan Đilas ostavio dug od 6 milijardi

Beograd -
Alarmantno Demokrate napravile 5,5 milijardi dinara manjka, zadužile se više od 400 miliona € i ostavile ogromne dugove javnim preduzećima

BEOGRAD - Silni dugovi.Član Privremenog veća grada Beograda Nebojša Čović upozorio je da je stanje u gradskoj kasi koje je zatečeno posle smene gradske vlasti najblaže rečeno katastrofalno. Trenutna dugovanja Grada prema komunalnim preduzećima, kako je upozorio Čović, iznose oko šest milijardi dinara. On je rekao da do kraja godine taj novac mora da im se uplati da bi ona funkcionisala i izvršavala svoje obaveze u zimskom periodu.- U zimskom periodu građani ne smeju da osete probleme snega i grejanja, kao ni probleme u vezi s gradskom čistoćom. Potencijali komunalnih preduzeća su takvi da mogu to da izdrže - ocenio je Čović.Spremni za snegČović je rekao da su obavljeni razgovori s predstavnicima komunalnih preduzeća i da će već danas biti obavljena provera sistema, budući da se u toku dana očekuju padavine.- Videćemo da li će se opet koristiti floskula da je beogradske službe sneg iznenadio krajem novembra - rekao je Čović.On je naveo da stanje kreditne zaduženosti grada Beograda oko 409 miliona evra bez kamata, a da je nedostatak u budžetu 5, 5 milijardi dinara.Kako je naveo, „Gradskoj čistoći“ Grad duguje 408 miliona dinara i ta obaveza mora da se izmiri do kraja godine, „Beogradskim elektranama“ oko 3, 6 milijarde dinara, a najveći deo duga čine subvencije za socijalno ugrožene kategorije, koje nisu plaćane od novembra 2011. godine.Dug prema korisnicima te subvencije je 2, 7 milijarde dinara, rekao je on. Dugovi za finansiranje investicionih projekata su oko 37 miliona, a dug „Gradskom saobraćajnom preduzeću“ iznosi 575 miliona dinara.- Dug „Beogradputu“ iznosi 723 miliona dinara - rekao je Čović i dodao da „ako želimo čiste ulice, do kraja godine za to preduzeće mora da se obezbedi više od milijardu dinara“.On je takođe ukazao da je dug Grada prema „Beogradskom vodovodu“ oko 514 miliona. Čović je rekao da ne bi bilo loše da se napravi analiza trošenja sredstava u sekretarijatima, komunalnim preduzećima i direkcijama kako bi se utvrdilo da li su investicije bile opravdane i da li je novac pravilno trošen.Rebalans budžetaČović je rekao da će se rebalans budžeta Grada završiti do kraja sledeće sedmice i da će se može očekivati donošenje odluke o privremenom finansiranju dok se u Beogradu ne održe izbori i ne izabere nova vlast.- Mi dodatne prihode u Beogradu ne vidimo, a to znači da rashodi moraju da se seku i da u okviru postojećeg budžeta mora da se napravi rebalans - naglasio je Čović.

Privremeno većeNE OČEKUJEM PROBLEM U SARADNJINebojša Čović kaže da ne očekuje probleme kada je u pitanju saradnja među članovima privremenog gradskog organa, ali da ne isključuje mogućnost da neko iz njega izađe. On smatra da privremeno veće treba da radi bez stranačkih sukoba da bi grad funkcionisao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track