Najnovije vesti

PRIZNANJE: Dragomir Karić počasni konzul Belorusije

Svečanost u Beogradu

PRIZNANJE: Dragomir Karić počasni konzul Belorusije

Društvo
00:00h
Karića je na ovu funkciju imenovao ministar spoljnih poslova Republike Belorusije Vladimir Makej, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić lično mu je uručio original egzeklature

BEOGRAD - Dragomir Karić svečano je danas preuzeo dužnost počasnog konzula Belorusije u Beogradu a prijemu su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i brojne visoke zvanice.

Karića je na ovu funkciju imenovao ministar spoljnih poslova Republike Belorusije Vladimir Makej, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić lično mu je uručio original egzeklature kojom mu se zvanično daje saglasnost za vršenje dužnosti počasnog konzula Belorusije u Srbiji.

"Otvaranje ovog trećeg po redu počasnog konzulata Belorusije u Srbiji je još jedna potvrda tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa između dve zemlje i obostranog interesa za uspostavljanje još tešnje saradnje između regiona i gradova", rekao je Mrkić.

On je izrazio uverenje da će rad beloruskog konzulata u Beogradu na najkonkretniji način doprineti unapređenju ne samo konzularnih, već i sveukupnih političkih i ekonomskih odnosa.

Počasni konzulat će, prema njegovim rečima, imati konzularnu i drugu nadležnost na teritoriji grada Beograda kao i u Mačvanskom, Kolubarskom, Podunavskom i Braničevskom upravnom okrugu.

Podsećajući da je Karić predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Belorusijom i predsednik Beloruske trgovinske i industrijske komore u Srbiji, Mrkić je kazao da je siguran da će Karić na funkciji počasnog konzula Belorusije "doprineti jačanju prijateljskih veza između dva bratska naroda".

Zamenica ministra spoljnih poslova Belorusije Elena Pupčina Nikolajevna je istakla da je ovo "istorijski događaj u našim bilateralnim odnosima i da je beloruska vlada sasvim svesno na dužnost počasnog konzula postavila Dragomira Karića pre svega zato što je on prijatelj beloruskog naroda".

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin je rekao da je Dragomir Karić oduvek bio prijatelj Sovjetskog Saveza, Rusije i Belorusije.

"Mi smo preživeli zajedno teška vremena u našoj istoriji i sada se obnavljamo i bolje se osećamo i bratska Belorusija i bratska Rusija", rekao je Čepurin i izrazio zahvalnost Kariću na doprinosu razvoju prijateljstva sa ruskim i beloruskim narodom.

"Miran sam i siguran kada je reč o budućim odnosima Srbije i Belorusije", poručio je ruski ambasador.

Prijemu su prisustvovali i patrijarh Irinej i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, kulturnog i javnog života, kao i poslanik i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...