KUSTURICA: Vučić donirao 100.000 evra za Andrićgrad
Foto: Zoran šaponjić

Naprednjaci pomažu

KUSTURICA: Vučić donirao 100.000 evra za Andrićgrad

Društvo -
Novac će biti iskorišćen za završetak studentskog doma, u koji će se useliti studenti režije, kamere i montaže, kaže Emir Kusturica

VIŠEGRAD - Za nove majstore!Aleksandar Vučić, predsednik SNS, uručio je donaciju Andrićgradu u iznosu od 100.000 evra, odnosno 200.000 KM, a novac su prikupili članovi ove partije.

- Gospodin Vučić je i ranije dolazio u Andrićgrad, tad je podržao našu ideju i ovaj poduhvat, a sad je i pomogao i pokazao da je prijatelj. U ovoj opštoj krizi potpuno je nepotrebno objašnjavati koliko smo mu zahvalni na ovome - kaže za Kurir Emir Kusturica, idejni tvorac i graditelj Andrićgrada.

Novcem koji je stigao biće završen studentski dom, u koji će se već idućeg oktobra useliti studenti Fakulteta lepih umetnosti, koji Kusturica osniva u Andrićgradu.

- Oko 160 studenata u četiri generacije ovde će studirati u izvanrednim uslovima, učiće uz vrhunske profesore. Studiraće režiju, kameru, montažu, produkciju, scenografiju, kostimografiju... Već sad znamo da će jedan od predavača biti i Mića Zajc, čovek koji je montirao četiri poslednja filma Nikite Mihalkova. Studenti će ovde na raspolaganju imati i bioskopsku salu i biblioteku sa 4.000 knjiga - priča Kusturica.

Sem filmske, studenti će u Andrićgradu učiti i tajne pozorišne umetnosti. Do Vidovdana iduće godine biće završeno i pozorište, a kako Kusturica najavljuje, prva na sceni, upravo za Vidovdan, biće drama Srđana Koljevića o suđenju Gavrilu Principu.- Godinu kasnije, na sceni Andrićgrada biće i opera „Na Drini ćuprija“ - obećava Kusta.

Razvija se... Andrićgrad u Višegradu
Razvija se... Andrićgrad u Višegradu

Donator... Aleksandar Vučić
Donator... Aleksandar Vučić

Revizija istorije

NOVI DOKUMENTI O GAVRILUPovodom obeležavanja 100 godina od početka Velikog rata, u Andrićevom institutu, u Istorijskom odeljenju, spremaju se „spektakularni dokumenti“, otkriva Kusta. Oni se trenutno analiziraju i, kako kaže, ozbiljno će dovesti pod znak pitanja sadašnje pokušaje revizije istorije i tog perioda i pokušaje da se čin Gavrila Principa u Sarajevu 1914. izjednači sa terorizmom.U čast velikana

SPOMENICI TESLI, SELIMOVIĆU I MEHMED-PAŠI SOKOLOVIĆU

Uz Andrića i Njegoša, spomenik će uskoro dobiti i Nikola Tesla, a zatim i Meša Selimović. U planu je da se podigne spomenik i Mehmed-paši Sokoloviću, a na spomeniku će, kako kaže Kusturica, pisati da mu spomenik podiže brat Makarije Sokolović, prvi patrijarh Srpske pravoslavne crkve kada je ona, 1557. godine, obnovljena kao Pećka patrijaršija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track