Srpski studenti u Beču se udružuju

Savez Srba u Austriji pomaže

Srpski studenti u Beču se udružuju

Društvo -
Udruženje Srpski studenti i akademici u Austriji treba da pruži podršku našim akademcima koji studiraju u alpskoj republici

BEČ - Pomoć iskusnijih.Srpski studenti u Beču osnivaju udruženje Srpski studenti i akademici u Austriji, a u tome su dobili podršku i pomoć Saveza Srba u Austriji. U Kući sporta (Haus des Sports) u 4. bečkom okrugu organizovan je inicijalni sastanak, na kojem su predsednik Saveza Zoran Aleksić i srpski studenti predstavili plan za organizaciju.

Sastanku su prisustvovali studenti Cvjetin Smiljić, Ivan Popović, Petar Milanović, Sara Brčkalo, Nemanja Trbović, Aleksandra Milovanović, Stefan Simić i Branko Pantić. Jedan od ciljeva udruženja biće obezbeđivanje svih neophodnih informacija kako bi se novi studenti što pre snašli u novoj sredini i posvetili studiranju.

Pomoć oko papira

- Svi oni koji odluče da studiraju u Austriji moraju da prođu kroz birokratsku džunglu, zbog čega im je potrebna pomoć. Prilikom upisa na fakultet i dobijanja vize studenti izgube dosta dragocenog vremena, upravo zbog nedovoljne informisanosti, a to je tek početak ove problematike.

Važno i za Austriju

Po dolasku ih čeka pronalaženje smeštaja, odabir kurseva nemačkog jezika, dobijanje zdravstvenog osiguranja i još niz peripetija vezanih za studente i studentski život u Austriji. Zatim se postavlja pitanje rešavanja finansijskih barijera, na koje svi nailaze - istakli su studenti.

Uskoro će o svemu tome biti informisani na jednom mestu. Postavlja se i pitanje šta se dešava s našim studentima kada završe svoje studije u Austriji. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da postoji određena doza straha kod studenata baš kada je reč o zaposlenju nakon završenih studija. Upravo se na taj segment razgovora fokusirao i Aleksić.

- Predstavnici Udruženja privrednika izrazili su želju da imaju uvid u to kakav je uspeh naših studenata i koji su najbolji. Trenutno ne postoji nijedna organizacija koja im može predočiti te podatke. Zadržavanje kvalitetne radne snage bi svakako bilo od pomoći i državi Austriji. Savez će pomagati ovom udruženju, ali ono, kao i svaka druga studentska organizacija, mora da bude autonomno - istakao je Aleksić.

Kontakt mejl za sve zainteresovane koji žele da se informišu o ovoj temi ili potraže pomoć je office@sgoe.or.at.

Problem počinje iz kućeRODITELJI NE ZNAJU DOBRO NEMAČKI

Branko Pantić, sekretar KUD „Bambi“ iz Beča, rekao je da roditelji koji dođu s decom u Austriju ne savladaju dovoljno nemački jezik i samim tim ne mogu da im pomognu u njihovim svakodnevnim školskim zadacima.- Takođe, deca odrasla ovde ne govore dovoljno dobro maternji jezik. Stoga mi želimo da spojimo korisno i dobro i da povežemo naše članove i studente radi obostranog zadovoljstva i koristi - kaže Pantić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track