Dačić: Srbi danas u svetu ne predstavljaju nikakav faktor!
Foto: Tanjug

Srbija i dijaspora 2013

Dačić: Srbi danas u svetu ne predstavljaju nikakav faktor!

Društvo -
Daj da se organizujemo, a ne samo da pričamo, grlimo se i ljubimo. Moramo da budemo praktični i konkretni, naveo je premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija mora da stvori uslove da dijaspora u zemlju više ulaže, a ne da samo šalje novac u vidu doznaka kao što je to sada slučaj.

Na poslovnoj konferenciji "Srbija i dijaspora 2013", Dačić je u beogradskom Sava centru rekao da dijaspora godišnje u vidu doznaka u Srbiju pošalje oko 5,5 milijardi dolara, što čini 10 do 15 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Kako je naveo premijer, u prvih šest meseci u Srbiju je od doznaka iz inostranstva ušlo 1,5 milijardi evra. Dačić je, međutim, ocenio da je situacija mnogo lošija kada je reč o investicijama iz dijaspore.

"Po investicijama iz dijaspore Srbija se nalazi na začelju u svetu. Više od 90 odsto novca koji iz dijaspore ulazi u zemlju otpada na doznake", rekao je premijer.

Obraćajući se Srbima iz raznih delova sveta koji učestvuju na skupu "Srbija i dijaspora", Dačić je rekao da je Vlada zainteresovana za saradnju u raznim projektima u vidu javno-privatnog partnerstva na obostranu korist.

"Srbi danas u svetu ne predstavljaju nikakav faktor niti Srbija kao zemlja. Daj da se organizujemo, a ne samo da pričamo, grlimo se i ljubimo. Moramo da budemo praktični i konkretni", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da se zalaže i za pojednostavljenje Zakona o državljanstvu kako bi Srbi iz inostranstva mogli lakše da dobiju srpsko državljanstvo.

Ekonomista Milenko Dželetović iz vladine Kancelarije za saradnju sa Srbima u dijaspori rekao je da je Srbiji potreban "zaokret u odnosima sa dijasporom", jer je u prošlosti bilo mnogo nerazumevanja i sporova. "Potreban nam je zaokret i u ekonomskoj politici radi smanjenja nezaposlenosti i zaduženosti", rekao je Dželetović u obraćanju Srbima iz dijaspore.

Na poslovnoj konferenciji "Srbija i dijaspora 2013" danas će govoriti i ministar privrede Saša Radulović i ministar finansija Lazar Krstić, a o mogućnosti za ulaganje u opštinama i gradovima u Srbiji govoriće ministar za regionalni razvoj Igor Mirović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track