Najnovije vesti

BIĆEMO KAO NADNIČARI: 5 stavki Zakona o radu po meri poslodavca!
Foto: Marina Lopičić

Radnici na lizing

BIĆEMO KAO NADNIČARI: 5 stavki Zakona o radu po meri poslodavca!

Društvo -
Stručnjaci ocenju da, ukoliko bude usvojen, predlog Zakona o radu učiniće da Srbiju svi prepoznaju kao državu jeftine radne snage

BEOGRAD - Predlog Zakona o radu definitivno je po meri kapitala. Ako se usvoji, umanjiće se prava zaposlenih, a Srbiju će prepoznavati kao državu jeftine radne snage.

5 stavki po kojima je aktuelni predlog zakona o radu unikat:

1. Minuli rad se obračunava samo za angažman kod aktuelnog poslodavca. Ovim će godišnja ušteda gazde po radniku biti 1.020 evra.

2. Otpremnina za odlazak u penziju smanjuje se sa tri na dve prosečne zarade - 500 evra ušteda po radniku.

3. Naknada za godišnji odmor (prosek čiste zarade, bez bilo kakvih dodataka na platu) - 150 evra ušteda po radniku.

4.Odbitak za vreme bolovanja od mesec dana - 100 evra ušteda po radniku.

5. Otpremnina u slučaju proglašenja radnika za tehnološki višak samo kod poslednjeg poslodavca - 1.200 evra ušteda po radniku.

(Računica SSSS na primeru prosečne zarade od 43.615 dinara za radnika sa 20 godina staža, od čega 10 kod poslednjeg poslodavca)

Stručnjaci čak veruju da bi usvajanje ovog zakona zaposlene u Srbiji moglo da vrati u doba borbe za osnovna prava.

Dr Nada Novaković sa Instituta društvenih nauka, objašnjava da je predlog novog Zakona o radu daleko ispod standarda međunarodnog radnog i socijalnog prava i da sa njim nestaju osnovni elementi dostojanstvenog rada.

"Kao država, sa njim ćemo drastično zaostajati i za praksom najrazvijenijih zemalja sveta, posebno najstarijih članica EU", kaže dr Novaković.

Uporedna analiza predloga novog zakona i pojedinih evropskih rešenja pokazuje da će, ako se u Srbiji ovaj akt zaista usvoji, biti ozakonjene sve pravne akrobacije koje su poslodavci do sada koristili, kako bi na minimum sveli svoje obaveze, ali i prava svojih zaposlenih.

"Smanjena je zarada za vreme godišnjih odmora i bolovanja, za minuli rad uzimaju se samo godine provedene kod poslednjeg poslodavca. Umesto da podstičemo stalno zapošljavanje, produžavamo mogućnost rada na određeno na dve godine, pravimo “lizing“ radnika koje agencije mogu svakodnevno da seljakaju sa jednog radnog mesta na drugo", kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

I dok u EU sindikati uspevaju da dobije veće pogodnosti za radnike koji u startu imaju bolji položaj od naših radnika, glas razjedinjenih srpskih sindikata ne čuje se daleko.

"Sindikati imaju pravo da se bune. Njihov strah je opravdan, ali im je snaga mala, jer su izgubili ugled, a međusobnim svađama umanjuju šanse da ih iko shvati ozbiljno", kaže sociolog Miloš Krstić.

Međutim, Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca, smatra da je predlog zakona dobar za razvoj privrede.

"Doprineće da prvenstveno mladi budu primljeni na neko kraće radno vreme. Minuli rad je zaostavština socijalizma", kaže Rajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track