NAORUŽANI DO GUŠE: Stotine islamskih terorista stižu u Srbiju iz Sirije!

BURE BARUTA

NAORUŽANI DO GUŠE: Stotine islamskih terorista stižu u Srbiju iz Sirije!

Društvo -
To su mlade usijane glave, obučene i plaćene da ubiju. Posle rata u Siriji ne možemo očekivati da budu mirne komšije, objašnjava Miroslav Lazanski

BEOGRAD - Približava se ozbiljna pretnja!U slučaju da na teritoriji Sirije usledi prekid vatre između pobunjeničkih frakcija i radikalnih islamističkih zajednica, u Srbiju, ali i zemlje regiona, moglo bi da se vrati oko 300 islamista, koji su kao dobrovoljci otišli u sveti rat - džihad. Na taj način bi se, pored naše zemlje, na udaru terorističkih napada mogle naći i Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija i Crna Gora, iz kojih su se ovdašnje vehabije pridružile organizacijama povezanim sa Al Kaidom!Podsetimo, Slobodna sirijska vojska, koja se zalaže za svrgavanje režima Bašara el Asada, postavila je uslov za prekid borbe s radikalnom Islamskom državom Irak i Levant, koji su zatražili zbog pretrpljenih gubitaka, ali samo ako ispoštuju njihov uslov - proteraju strane dobrovoljce.

Velika opasnostPolitički analitičar Miroslav Lazanski kaže za Kurir da oni po dolasku u domicilne države predstavljaju veliku opasnost.- Zovu ih bela Al Kaida upravo zato što mogu da naprave cirkus. Obučeni su, plaćeni da ubiju, a povrh svega toga to su mlade usijane glave. Posle godinu dana ratovanja u Siriji naravno da od njih ne možemo očekivati da budu mirne komšije, da idu u crkvu i nedeljom gledaju fudbalsku utakmicu. Njihova indoktrinacija će se svakako ispoljiti. Možda ne odmah, ali neminovno je da hoće - navodi Lazanski i naglašava da zbog toga bezbednosne službe, pre svega BiH, Kosova i Albanije, treba da prate ko dolazi - od granica do mesnih zajednica.S njim se slaže i general u penziji Momir Stojanović, koji podseća da je on još 2004. upozoravao na opasnost od prodora vehabijskog pokreta.

Promeniti zakon- Deset godina kasnije vidi se da su oni postali naša realnost. Okupljaju se u džamijama, poseduju video-kasete na kojima se veličaju teroristički napadi i prikazuju bombaši-samoubice. Glavni problem je to što mi nemamo zakonsku regulativu koja će sankcionisati takve namere i udruživanja. Koliko mi znamo o njihovim vezama, tokovima finansiranja, edukaciji i vojnoj obuci, indoktrinaciji? Nedovoljno, a to je dvostruka opasnost - na spoljnopolitičkom planu jer pokazujemo da blagonaklono gledamo na problem, ali i po bezbednost naše zemlje - zaključio je bivši direktor Vojnobezbednosne agencije.

Ministar Rasim LjajićKO REGRUTUJE IDE U ZATVOR!Da će naša država promeniti krivični zakon i tako one koji pokušavaju da adolescente regrutuju za vehabije na ratištima lišiti slobode na pet godina, a same dobrovoljce kazniti sa tri godine kazne zatvora, izjavio je nedavno Rasim Ljajić.- Napravili smo predlog izmene krivičnog zakona i o njemu ćemo razgovarati s koalicionim partnerima. Nadam se da će poslanici „osetiti hitnost“ i usvojiti četiri člana Zakona.

U Vašem listu pročitajte još:

- ŽANDARM TUKAO GOSTE: Član Dikićevog obezbeđenja pretukao troje u niškom kafiću!- LOTO GROZNICA: Srbi od Hrvata hoće da uzmu 10 miliona evra!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track