Najnovije vesti

Uskoro osnivanje Fondacije "Slavko Ćuruvija"
Foto: Dado Đilas

Podrška lokalnim medijima

Uskoro osnivanje Fondacije "Slavko Ćuruvija"

Društvo
13:54h
20. januara na sajtu fondacije biće objavljen konkurs za lokalne medije, a 27. marta predstavljena fondacija i dobitnici grantova na tom konkursu

BEOGRAD- Fondacija "Slavko Ćuruvija" koja će se baviti podrškom nezavisnim medijima i istraživačkom novinarstvu uskoro će početi sa radom.

Ćerka ubijenog novinara Jelena Ćuruvija-Đurica kaže da će 20. januara na sajtu fondacije biti objavljen konkurs za lokalne medije, a da će 27. marta biti predstavljena fondacija i dobitnici grantova na tom konkursu.

Sticajem okolnosti početak rada fondacije poklopio se s hapšenjem osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije koje je izvršeno 11. aprila 1999. godine, ali Ćuruvija-Đurica navodi da na osnivanju fondacije radi godinu i po dana.

"Fokusiraćemo se na podršku lokalnim medijima, jer mislimo da su najugroženiji, pomagaćemo im kroz edukaciju ili finansijsku pomoć. Pomagaćemo istraživačko novinarstvo kroz grantove za projekte i nagradom koja će nositi tatino ime za najbolji projekat", objasnila je ona.

Kako je dodala, oni koju konkurišu za nagradu moraće da zadovolje visoke standarde koje fonadacija postavi, a nagrada se neće obavezno dodeljivati svake godine. Takođe, predviđen je i rad sa studentima četvrte godine žurnalistike, a najbolji će dobiti stipendiju fondacije s kojom bi tri meseca radili u inostranstvu, a onda šest meseci u nekoj domaćoj redakciji.

"Tek smo krenuli, malo nas je, petočlani upravni odbor, izvršni direktor i ja. Radimo svi mnogo na ostvarenju ove ideje u koju verujemo. Ono što me raduje je da su mnogi prepoznali ovo kao zaista dobru ideju, ali i neophodnost. Želim da se na ovaj nacin nastavi tatin pristup poslu i nastavi rad na njegovoj viziji o tome kakvo novinarstvo treba da postoji", rekla je Ćuruvija-Đurica.

Ona je dodala da je za sada podršku dala Fondacija "Braća Rokfeler" iz Njujorka.

Fondaciju su osnovale Jelena Ćuruvija-Đurica, Vukosava Crnjanski Šabović, a njoj će se pridružiti i Slavkov sin Rade Ćuruvija kada se vrati iz SAD gde trenutno živi.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track