Tabaković: Izbori ne bi zaustavili reforme i investitore

Guverner Narodne banke Srbije

Tabaković: Izbori ne bi zaustavili reforme i investitore

Politika -
Prvi put se pobednik zna unapred i ovo će biti izbor za drugog. Kako je taj prvi nesumnjivo i dosledno posvećen sprovođenju započetih reformi, ne vidim opasnost da tako nešto bude dovedeno u pitanje, rekla je Tabaković.

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da eventualno održavanje parlamentarnih izbora ne bi imalo uticaj na monetarnu politiku, niti bi zaustavilo započete reforme i priliv investicija.

"Ovi izbori su, ako ih bude i na republičkom nivou, vrlo specifični. Prvi put se pobednik zna unapred i ovo će biti izbor za drugog. Kako je taj prvi nesumnjivo i dosledno posvećen sprovođenju započetih reformi, ne vidim opasnost da tako nešto bude dovedeno u pitanje", rekla je Tabaković.

Ona je uverena da "ova vlada neće kupovati izbornu volju građana bespoštednim pražnjenjem državne kase" jer je kroz sređivanje javnih finansija i strukturne reforme jasno zacrtala prioritete koje sprovodi i pored višemesečnih priča o izborima.

"Čak i da izborna neizvesnost kratkoročno utiče na percepciju potencijalnih investitora, ja sam ubeđena da bi izbori, sa motivom i rezultatom ubrzanja i doslednog sprovođenja reformi, na srednji rok povećali njihovu zainteresovanost za Srbiju", istakla je guverner.

"Sigurno je da su reforme neminovnost i da ne mogu biti zaustavljene, ali je za naš položaj od presudne važnosti brzina i uspešnost njihove realizacije, kao i uspešnost sprovođenja fiskalne konsolidacije".

"Uverena sam da ljudi koji su odlučni da to obezbede ne mogu biti pogrešno shvaćeni ni u domaćoj ni u međunarodnoj javnosti, pri čemu pre svega mislim na one koji se opredeljuju da li da u Srbiju ulažu novac i podrže njen ekonomski oporavak", rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, investitori koji ovde treba da dođu nijednog trenutka ne izražavaju sumnju ili ne pokazuju želju za odlaganjem već nameravanih privrednih aktivnosti.

"Ako je reč o nekom odlaganju, ono je uslovljeno dešavanjima, pre svega na međunarodnom finansijskom trzištu, ali ne sigurno najavljenim izborima u Srbiji", ocenila je Tabaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track