Peurača: Slučaj prevarenih radnika iz Sočija biće istražen do kraja
Foto: Tanjug

Direktor Inspektorata za rad

Peurača: Slučaj prevarenih radnika iz Sočija biće istražen do kraja

Društvo -
Svaki radnik koji je oštećen treba da se obrati inspekciji rada, a mi ćemo izvršiti nadzor nad privrednim subjektom. Takođe, prevareni radnici mogu da se obrate i ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i da pravdu potraže na sudu, kazao je direktor Inspektorata za rad

BEOGRAD - Direktor Inspektorata za rad Dragoljub Peurača izjavio da će slučaj prevarenih radnika iz Sočija, koji su juče vraćeni u Srbiju, biti istražen do kraja.

On je posavetovao ljude koji odlaze na rad u inostranstvo preko agencija da prvo na sajtu Ministarstva rada provere da li agencije imaju licencu i pojasnio da svaka agencija koja se bavi posredovanjem pri zapošljavanju mora da dobije tu licencu.

Peurača je dodao da se ni jedna agencija u poslednjih godinu dana nije obratila Ministarstvu rada za odlazak radnika u Rusiju i da su radnike vodile agencije koje nisu imale dozvolu Ministarstva rada.

"Svaki radnik koji je oštećen treba da se obrati inspekciji rada, a mi ćemo izvršiti nadzor nad privrednim subjektom. Takođe, prevareni radnici mogu da se obrate i ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i da pravdu potraže na sudu", naglasio je Peurača.

On kaže da je najviše prevara bilo u Rusiji zbog priprema za Olimpijske igre i dodao da inspektori rada u kontrole privrednih subjekata idu po službenoj dužnosti, ali i po prijavama radnika.

Peurača dodaje i da je veliki problem ovog inspektorata manjak inspektora, ali i da sa malim brojem njih pokušavaju da spreče rad na crno i sivu ekonomiju.

"Imamo svega 250 inspektora, što znači da jedan inspektor dodje na 1.336 privrednih subjekata", zaključio je Peurača.

Podsetimo, problemi s radom na crno naših radnika u Sočiju izašli su do sada nekoliko puta u javnost, kada su se nezadovoljni radnici, ostavljeni bez plata i potrebnih dokumenata, javljali medijima u Srbiji.

Poslednji takav primer je grupa od 105 radnika iz Srbije, koji su u Sočiju bili pritvoreni jer nisu imali radne dozvole, koja je stigla sinoć u Beograd, nakon što je vlada Srbije po njih poslala avion.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track