Najnovije vesti

Energenata u Srbiji dovoljno, EPS spreman za ledeni talas
Foto: Glas Arhiva

Stiže dodatni mazut

Energenata u Srbiji dovoljno, EPS spreman za ledeni talas

Društvo
Kada je spoljna temperatura -7 i kada duva vetar od 36 metara u sekundi, imate osećaj kao da je napolju -16 stepeni, dok pri brzini vetra od 20 metara u sekundi ili 72 kilometra na sat, imate osećaj kao da je napolju -21 stepen Celzijusa

BEOGRAD - Energije i energenata u Srbiji ima dovoljno i energetski sistem stabilno funkcioniše, izjavio je u Beogradu pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović.

Toplane u osam gradova Srbije dobiće dodatne količine mazuta iz republičkih robnih rezervi, rekao je Trifunović nakon sastanka Radne grupe za sigurnost snabdevanja u Srbiji.

On je kazao da je povećana potrošnja električne energije i apelovao na građane da racionalno koriste energiju. "Povećana je i potrošnja gasa, koji je sa dva miliona u Beogradskim elektranama skočio na tri miliona metara kubnih", rekao je Trifunović. Prema njegovim rečima, pogoršanje vremenskih prilika donelo je manje probleme u Kostolcu, ali su deponije uglja sasvim dovoljne. Radna grupa, koju čine i predstavnici Elektroprivrede Srbije, NIS-a, Srbijagasa i Toplana Srbije, u narednim danima zasedaće svakodnevno.

Svi kapaciteti Elektroprivrede Srbije (EPS) funkcionišu stabilno i nema opasnosti od zastoja u snabedavnju električnom energijom, a elektroenergetiski sistem spreman je da odgovori zahtevima za povećanom potrošnjom u uslovima ledenog talasa, izjavili su čelnici EPS.

Generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da je EPS i u mnogo težim uslovima funkcionisao i izrazio ubeđenje da svi zaposleni u tom javnom preduzeću, koji i dan danas rade u veoma teškim uslovima, uspeće da budu na nivou zadatka. "Naš resursi su spremni i mi u svakom slučaju očekujemo i da ova zimska sezona prođe u najboljem redu", rekao je Obradović.

Predsednik Nadzornog odbora EPS-a Aca Marković rekao je da je jučerašnja potrošnja struje u Srbiji iznosila 128 miliona kilovat časova (kWh), a potrošnja električne energije u zimskim uslovima, ranijih godina, dostizala je i 140 miliona kWh dnevno, bez problema.

Marković je naveo podatak da kada je spoljna temperatura -7 stepeni Celzijusa i kada duva vetar od 36 metara u sekundi, imate osećaj kao da je napolju -16 stepeni, dok pri brzini vetra od 20 metara u sekundi ili 72 kilometra na sat, imate osećaj kao da je napolju -21 stepen Celzijusa."Sistem je stabilan, svi su naši blokovi termolektrana na mreži i nema teškoca u snabdevanju potrošača. Već danas se očekuje konzum (potrošnja) od 123 miliona kWh", naglasio je Marković i napomenuo da će tokom vikenda i najavljenog ledenog talasa, snabdevanje biti stabilno, bez ikakvih problema.

Elektroenergetski sistem Srbije je tako izgrađen da se uvek dva kilovata električne energije dobija iz uglja, dakle iz termoelektrana, a jedan iz energije vode, odnosno hidrocentrala.Proteklih dana blokovi termoelektrana dnevno su proizvodili ukupno 92 do 93 miliona kWh, iz protočnih hidrocentrala oko 27 miliona kWh i ostalo je bilo iz vodenih akumulacija, koje su iznad bilansa, naveo je Marković.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...