IZBORILA SE: Pobedila sam tumor dva puta!
Foto: Marina Lopičić

4.2.2014: Svetski dan borbe protiv raka

IZBORILA SE: Pobedila sam tumor dva puta!

Društvo -
Rano otkrivanje: Dušica Kosačević je sasvim slučajno na dojci napipala izraslinu veličine koštice kajsije. Ispostavilo se da je reč o malignom oboljenju, koje je, zahvaljujući ranom otkrivanju i brzoj reakciji, uspela da izleči

BEOGRAD - Preventiva na prvom mestu!- Moja borba s rakom počela je pre 27 godina, kad je mojoj majci otkriven tumor dojke. Urađena joj je operacija i dojka joj je odstranjena. Nakon 15 godina, otkriven joj je tumor i na drugoj dojci. Srećom, ona je i taj pobedila, a zatim se razbolela moja sestra, pa i ja - ovako počinje svoju tužnu priču Dušica Kosačević (50), jedna od onih žena koje su se borile, ali i izborile s ovom opakom bolešću.Operacija samo početakKako kaže, kad joj je prvi put operisan tumor dojke, nadala se da će bolest, uz redovnu kontrolu i disciplinu mirovati, međutim njena borba je tek tad počela.- U novembru 2011. godine, samo tri meseca posle redovne kontrole, sasvim slučajno sam napipala izraslinu veličine koštice kajsije. Sledila sam se od straha. Otišla sam na pregled i po drugi put mi je dijagnostikovan tumor dojke. Operisali su me 9. januara 2012. godine, a operacija je bila tek početak. Čekale su me četiri ture hemoterapije, 30 zračenja, gomila lekova, gubitak kose - priča Dušica i dodaje da je u toj teškoj situaciji najbitniji bio njen stav. Ako je stav pozitivan, kaže ona, takav je i kraj priče.Pozitivan stav- Ja sam borbu s rakom definisala kao period kad ću živeti malo manje komforno. I to me je spaslo. Pozitivan stav, očekivanje da će sve biti u redu i da ću bolest pobediti. Ipak, da bi bolest mogla da se izleči, najbitnije od svega je preventiva. Zato apelujem na sve žene da posle 20. godine redovno kontrolišu svoje dojke - priča ova hrabra žena koja je prošla sve - od dijagnoze i operacije, pa sve do hemoterapije, zračenja i gubitka kose.- Kad je počela da mi opada kosa, odlučila sam da se skroz ošišam. Obrijala sam celu glavu. Tako je moralo. Iako je bilo teško, nisam pala u depresiju, koristila sam lepe perike, koje sam dobila od žena koje su prošle kroz isto to. Nosila sam i marame i ešarpe na glavi. Oni koji su me u to vreme upoznali, mislili si du je to deo nekog imidža - priča Dušica.

UDRUŽENJE BUDIMO ZAJEDNO

NEOPHODNA POMOĆPosle svog iskustva Dušica Kosačević postala je član udruženja Budimo zajedno, koje čine žene obolele od raka dojke i one koje se leče. Ta organizacija pruža podršku ženama obolelim od ove opake bolesti, omogućava razmenu iskustva i posebno radi na prevenciji raka dojke i edukaciji žena.- Naše udruženje je velika podrška obolelim ženama i onima koje su se izlečile. Nažalost, mi se same finansiramo, i to je veoma teško. Zato apelujem na sve društveno odgovorne institucije i donatore da nam pomognu koliko su u prilici jer se nikad ne zna čija će majka, sestra ili ćerka biti žrtva raka dojke - priča Kosačevićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja