Još 20 gradova i opština uključeno u inkluzije Roma
Foto: Vlada Srbije

U Srbiji postoji 750 romskih naselja

Još 20 gradova i opština uključeno u inkluzije Roma

Društvo -
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da je došlo do napretka u okviru ovog zajedničkog projekta koji finansira Evropska unija

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović izjavila je danas da je Srbija od usvajanja Strategije za inkluziju Roma 2009. godine do danas napravila značajne pomake u primeni tog strateškog dokumenta.Paunović je na skupu u Centru "Sava", na kojem je potpisan Memorandum o saradnji između predstavnika lokalnih samouprava u Srbiji i projekta "Tehnička podrška za inkluziju Roma" čija je vrednost 4,8 miliona evra, ukazala na to da se 20 opština i gradova na taj način formalno obavezalo na to da podrže sprovođenje pomenute strategije.

Reč je o jednoj od strategija koja nije ostala samo slovo na papiru, i na čijoj punoj implementaciji Vlada i dalje aktivno radi, i nastaviće to da čini, istakla je ona i podsetila na to da u Srbiji postoji 750 romskih naselja. Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da je došlo do napretka u okviru ovog zajedničkog projekta koji finansira Evropska unija, a sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, u koordinaciji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava.

U okviru ovog projekta želimo da poboljšamo uslove života romske zajednice, naročito u oblasti obrazovanja i zdravstva, kroz lokalne timove koji će sarađivati sa predstavnicima opštinskih vlasti i civilnim društvima, naglasio je Devenport i napomenuo da je i moto Evropske unije "ujedinjenje u raznolikosti".

Šef Misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard poručio je da OEBS, uz velika očekivanja, nastavlja ovo partnerstvo u zajedničkim naporima da se omogući inkluzija Roma u Srbiji u sve društvene tokove, u svim oblastima.Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović podsetio je na to da u Srbiji živi više od 600.000 pripadnika romske zajednice, koji su, kako je ocenio, najugroženija i najbrojnija manjinska zajednica u našoj zemlji.

Mihajlović je ukazao na to da predstavnike te manjine prate hronično siromaštvo, diskriminacija, loše zdravstveno stanje, velika stopa nezaposlenosti, ali i brojne predrasude.

Na današnjoj svečanosti uručeni su i sertifikati o uspostavljanju partnerstva za inkluziju Roma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track