PROTEST 200 SINDIKALACA: Traže smenu direktora Železnica
Foto: Tanjug

Železničari

PROTEST 200 SINDIKALACA: Traže smenu direktora Železnica

Društvo -
Jednočasovni protest održan je u parku ispred Železničkog muzeja

BEOGRAD - Sindikat izvršnih službi Železnica Srbije i Unija sindikata srpskih železnica sa oko 200 radnika završili su jednočasovni protest u Beogradu predavši Vladi Srbije zahtev za smenu generalnog direktora tog preduzeća Dragoljuba Simonovića.

Oni su se okupili u podne u parku ispred Železničkog muzeja tražeći da vlada smeni Simonovića zbog, kako tvrde, lošeg upravljanja Železnicama Srbije.

Simonović je tim povodom izjavio da taj protest u stvari podržavaju radnici samo jednog od oko 28 sindikata Železnica, kao i da su mu od četiri reprezentativna sindikata, radnici tri sindikalne organizacije dale podršku i ne učestvuju u protestu.

On je kazao da je najveći broj radnika i sindikata koji pripadaju Uniji sindikata srpskih železnica odustao od štrajka i da je protest, pored Sindikat izvršnih službi Železnica Srbije, podržao i samo manji broj okupljenih oko predsednika Unije sindikata Branislava Petrovića.

"To dokazuje da imam podršku zaposlenih u Železnici da se izborim sa kriminalom i korupcijom", rekao je Simonović i dodao da se upravo bune oni koji su najviše pogođeni njegovim naporima.Predsednik Sindikata izvršnih službi Železnica Srbije Nebojša Nikić je rekao novinarima da je Simonović privatizovao železnicu koju vodi, kako je rekao, sa svojih pet ljudi i optužio ga za razne malverzacije u poslovanju.

Nikić je kazao da bi državni organi trebalo da istraže kako su prodati stari železnički vagoni kao staro gvožđe i zbog čega će železnice morati da plate 7,5 miliona evra penala za nepovučene kredite.On je dodao da se Simonović hvali kako je poboljšao poslovanje Železnica Srbije, dok to preduzeće ima godišnji gubitak od oko 15 milijardi dinara.

Odgovarajući na te optužbe, Simonović je rekao da se penali plaćaju zbog toga što prethodno rukovodstvo nije povlačilo kredite i da je on maksimalno ubrzao procedure koje moraju da se ispoštuju.Simonović je rekao Tanjugu da pojedini sindikalci ne mogu da prihvate ukidanje privilegija "koje nema ni predsednik države" i da oko 18.500 zaposlenih u železnicama trpi veliku štetu zbog privilegija koje ima oko 20 sindikalaca.

Simonović je kazao da je Nikić kao uslov za otkazaivanje protesta tražio od njega da smeni tri direktora, što nije prihvatio."Pa ne mogu sindikati da smenjuju i postavljaju direktore i šefove koji im odgovaraju", naglasio je Simonović dodajući da dok je on direktor to neće moći.Simonović je dodao nije sprečavao radnike da dođu na protest.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track