Mihajlovićeva: Posvetimo se prevenciji nasilja nad ženama
Foto: Fonet

Preduzeti efikasne mere

Mihajlovićeva: Posvetimo se prevenciji nasilja nad ženama

Društvo -
Moramo uvesti ozbiljne mehanizme prevenicije, a posebno moramo naše pravosuđe obavezati da mnogo strože poštuje zakonsku regulative i da od žrtvi ne pravi ponovo žrtve već da nasilnik bude taj koji će biti urgentno procesuiran i udaljen iz okoline žrtve, navela je ministarka

BEOGRAD - Nasilje u porodici, nasilje prema ženama apsolutno je nedopustivo, a veoma porazna statistika u našoj zemlji obavezuju nas da se svi posvetimo potpuno prevenciji nasilja nad ženama, napisala je u atorskom tekstu na Fejsbuku ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ona je navela da je samo u prošloj godini ubijeno više od 45 žena, dok je pretprošle godine ubijeno 28 žena.

"Naravno, veoma je važno da pokažemo solidarnost sa onima koji su doživeli nasilje u porodici i da učinimo sve da im olakšamo život. Zbog toga se i ja lično i žene SNS, kao i celokupno članstvo, pridružujemo globalnoj akciji “Jedna milijarda ustaje za pravdu” i pozivamo sve članove da se danas pridruže manifestacijama koje se organizuju u Beogradu, Kikindi, Kruševcu, Kragujevcu, Leskovcu, Vlasotincu, Zemunpolju, Novom Bečeju i Nišu, poručila je Mihajlovićeva.

U tekstu potom naglašava: "Želimo i da se snažno obavežemo da ćemo kroz angažman u ministarstvima, vladama, strankama, lokalnim samoupravama nastojati da učinimo sve da se preduzmu efektivne i efikasne mere radi zaustavljanja i kažnjavanja svih oblika nasilja prema ženama i da primene Konvenciju Saveta Evrope o suzbijanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Podržavamo sve manifestacije i akcije različitih organizacija koji se bave ovim plemenitim poslom od Autonomnog ženskog centra, Savetovalište protiv nasilja u prodici, Sigurne kuće kao i UNDP, UN Women i UNICEF. Udruženi sigurno možemo postići mnogo više. Apsolutni prioritet svima mora biti da se drastično smanji i stalno smanjuje broj žena koje su ubijene od člana porodice, prošle godine je zabeležen izuzetno veliki porast. Moramo smanjiti sve druge oblike nasilja. Moramo uvesti ozbiljne mehanizme prevenicije, a posebno moramo naše pravosuđe obavezati da mnogo strože poštuje zakonsku regulative i da od žrtvi ne pravi ponovo žrtve već da nasilnik bude taj koji će biti urgentno procesuiran i udaljen iz okoline žrtve. A naše institucije moraju učiniti sve da se onda postigne i finansijska i socijalna samostalnost žene, da se ona ojača kako bi se potpuno zaustavio krug nasilja i kako bi se žrtve na najbolji način uključivali u društvo", napisala je Zorana Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track