DAN DRŽAVNOSTI: Sretenje, praznik crkve i države

Neradna tri dana

DAN DRŽAVNOSTI: Sretenje, praznik crkve i države

Društvo -
U Srbiji se 15. februar slavi kao sećanje na Prvi srpski ustanak i prvi Ustav Srbije. U narodu se veruje ako je na Sretenje oblačno - onda će kraj zime biti lep, a ako je vedro, biće hladan i vetrovit

BEOGRAD - U Srbiji se u subotu kao Dan državnosti i kao verski praznik Srpske pravoslavne crkve obeležava Sretenje.

U Srbiji se 15. februar slavi kao sećanje na 1804. godinu kada je u Orašcu počela borba za oslobođenje od Turaka, i kada je na isti dan 1835. godine Skupština u Kragujevcu proglasila prvi Ustav Srbije, koji je označio i početak savremene srpske državnosti. Stoga je Skupština Srbije 10. jula 2001. godine odlučila da Sretenje bude Dan državnosti, a od 2012.

Dan državnosti Srbije praznuje se dva dana 15. i 16. februara. U narodu se verovalo da na Sretenje počinje prelazak iz zime u proleće. Obično se kaže da ako je na Sretenje oblačno - onda će kraj zime biti lep, a ako je vedro, biće hladan i vetrovit.

Po crkvenoj doktrini, na Sretenje je Bogorodica, četrdesetog dana od rođenja Isusa Hrista, otišla u hram da prinese žrtvu i tamo srela starca Simeona koji je u malom Isusu prepoznao Spasitelja. Taj susret malog Isusa i pravednog starca je hrišćanski praznik - Sretenje Gospodnje. Praznik Sretenje proslavlja se od 541. godine.

Povodom Dana državnosti u subotu će u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, biti održan svečani prijem, najavila je danas Služba predsednika za saradnju s medijima.

Srbiji stigle brojne čestitke

Čestitke od Dodika, Đukanovića, Mukerdžija...Indijski predsednik Pranab Mukerdži čestitao je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i srpskom narodu Dan državnosti, uz poruku da dve zemlje vezuje dugogodišnje prijateljstvo i podrška u vezi sa pitanjima od suštinskog značaja, saopštila je indijska ambasada u Beogradu. "U ime Vlade i naroda Indije, kao i u svoje lično ime, imam veliko zadovoljstvo da uputim srdačne čestitke i najlepše želje Vašoj ekselenciji i prijateljskom narodu Srbije povodom Dana Državnosti", naveo je indijski predsednik u čestitki. Predsednik Mukerdži je istakao da Indiju i Srbiju vezuju dugogodišnje prijateljstvo i saradnja koje obeležavaju međusobno razumevanje i podrška po pitanjima od suštinskog interesa.

Crnogorski premijer Milo Đukanović uputio je danas čestitku srpskom kolegi Ivici Dačiću, povodom Dana državnosti Srbije, navodeći da je pred Crnom Gorom i Srbijom period jačanja sveobuhvatne saradnje. "Crna Gora i Srbija, u duhu tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa, razvijaju dinamičnu i sadržajnu bilateralnu saradnju, kao i intenzivan i svestran politički dijalog, a evropska integracija i komunikacija u regionalnim okvirima, ostaju naše čvrste zajedničke odrednice", naveo je Đukanović.

On je, kako je saopšteno iz crnogorske vlade, izrazio uverenje da je pred Crnom Gorom i Srbijom vreme prosperitetne saradnje, realizacije zajedničkih projekata i valorizacije brojnih ekonomskih i svih drugih potencijala. Predsednik RS Milorad Dodik čestitao je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću Dan državnosti, ocenivši da je Srbija, ostvarivši napredak u procesu evropskih integracija, dodatno učvrstila svoju poziciju na unutrašnjem, regionalnom i međunarodnom planu.

"Veoma nas raduje napredak koji je Srbija postigla u procesu evropskih integracija, pokazana snaga i sposobnost u rešavanju pitanja od državnog i nacionalnog interesa, čime je dodatno učvrstila svoju poziciju na unutrašnjem, regionalnom i širem međunarodnom planu", naveo je Dodik u čestitki. Poželevši Nikoliću i građanima Srbije nastavak političkog i ekonomskog jačanja države i društva, Dodik je ocenio da je stabilna i prosperitetna Srbija od najvišeg interesa i za RS. Ministar odbrane Nebojša Rodić čestitao je svim pripadnicima tog ministarstva i Vojske Srbije 15. februar- nacionalni praznik Sretenje i Dan državnosti .

Rodić je u čestitki istakao da "taj dan ne obeležava samo kontinuitet državnosti već i potvrdu temeljne osnove našeg vekovnog opredeljenja za slobodu, mir, toleranciju i saradnju sa svim narodima i državama". "Ponosno sećanje na dan donošenja prvog Ustava Kneževine Srbije i početka borbe za državnost predstavljaju nadahnuće i zalog za današnje generacije u očuvanju temeljnih vrednosti našeg društva, uz istovremenu primenu najviših standarda savremenih evropskih država", naveo je on. Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali čestitao je Dan državnosti Predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i građanima Beograda i Srbije.

"Čast mi je i zadovoljstvo da predsedniku Republike Srbije i svim građanima Beograda i Srbije čestitam Dan državnosti. Na dan kada slavimo državnost naše Republike, obeležavamo godišnjicu Prvog srpskog ustanka koji je označio početak naše borbe za slobodu i godišnjicu proglašenja Sretenjskog ustava kojim je Srbija postala moderna i demokratska država, uveren sam da će naredne godine doneti sreću i prosperitet Srbiji i svim našim građanima", navodi se u čestitki Malog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track