Danas je Međunarodni dan dece obolele od raka
Foto: Reuters

Niža stopa izlečenja nego u Evropi

Danas je Međunarodni dan dece obolele od raka

Društvo -
U Srbiji je tokom prošle godine obolelo 339 dece uzrasta do 19 godina
1 / 2 Foto: Reuters

BEOGRAD - Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava se danas, a predstavnici udruženja roditelja ukazuju da više psihologa na klinikama i rana dijagnostika malignih bolesti povećava šansu za izlečenjem.

Svake godine u svetu od nekog oblika malignog tumora oboli više od 160.000 dece, oko 90.000 umre, a prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut u Srbiji je tokom prošle godine obolelo 339 dece uzrasta do 19 godina, što je 0,9 odsto svih slučajeva.

Tumori mozga, leukemije i limfomi čine 45,4 odsto malignih bolesti dece do 19 godina, odnosno dve trećine svih malignih bolesti uzrasta do 15 godina, dok su maligni tumori, odnosno karcinomi, koji čine 90 odsto malinih tumora odraslih, u dečijem uzrastu izuzetno retki.

U Srbiji je stopa preživljavanja obolele dece 65 do 70 odsto, dok je u zemljama Evrope više od 80 odsto.

Roditelji obolele dece kažu da se i dalje suočavaju da brojnim problemima da nema dovoljno psihologa na klinikama gde se leče ovi mališani, da dijagnostika može biti brža, da se deca leče lekovima za odrasle u dozama koje su za decu, jer farmaceutske kompanije nemaju interes da ulažu u lekove.

Roditelji navode i da je pravo na mišljenje drugog lekara i dalje neprijatna tema, da su saveti o ishrane često neadekvatni, ali i da nedostaje palijativna nega za one kojima medicina više ne može da pomogne.

Međunarodni dan dece obolele od raka u Beogradu obeležen je nizom manifestacija. U znak podrške onim mališanima koji su trenutno na lečenju, izlečena deca i njihovi roditelji okupljena u udruženja "Čika Boca", "Uvek sa decom", "Zvončica" organizovali su smartmob na platou Đoke Vještice ispred Beograđanke gde su nosili parole podrške.

Zatim su se preselili u park Milutina Milanković koji se nalazi između Tiršove i Pasterove gde su klinike u kojima se leče obolela deca. Tačno u podne sa porukom "Budi svoj, nisi broj" deljeni su zlatni baloni svima u šoping centru Voždovac, a programu su se priključili i Dragoljub Đuričić sa svojim bubnjarima i MasterBlaster studio.

Organizovana je i akcija "Ćelav sam, pa šta" u znak podrške deci i mladima koji su na hemoterapiji. I udruženje roditelja NURDOR organizovalo je manifestaciju podrške oboleloj deci u šoping molu Delta siti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track