13. GODIŠNJICA MASAKRA U LIVADICAMA: Najmlađa žrtva među 12 Srba mali Danilo (2)
Foto: RTS

Napad na autobus Niš ekspresa

13. GODIŠNJICA MASAKRA U LIVADICAMA: Najmlađa žrtva među 12 Srba mali Danilo (2)

Društvo -
Aktiviranjem mine na magistralnom putu 16. februara 2001. godine u selu Livadice, kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora išli u Gračanicu, na Zadušnice

BEOGRAD - U nedelju se navršava 13 godina od napada na autobus "Niš ekspresa" u kome je poginulo 12 i povređeno 43 raseljenih Srba, koji su išli na Zadušnice u Gračanicu. Najmlađa žrtva tog i danas nerasvetljenog zločina bio je dvogodišnji Danilo Cokić.

Aktiviranjem mine na magistralnom putu 16. februara 2001. godine u selu Livadice, kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora išli u Gračanicu, na Zadušnice.

U napadu je odmah poginulo 10 osoba, a još dvoje ljudi je povredama podleglo kasnije. Jedini osumnjičeni, a potom i optuženi za taj napad bio je Fljorim Ejupi, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora. Vrhovni sud Kosova ga je oslobodio zbog nedostatka dokaza u drugostepenom postupku marta 2009. godine.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojsa, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić. Portparol Euleksa Irina Gudeljević je ponovila da je Euleks spreman da obnovi istragu, ako bude novih dokaza.

"Važno je reći da istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se pojave novi dokazi. Veoma je važno da počinioci budu privedeni pravdi i da porodice žrtava saznaju istinu", kazala je Gudeljevićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track