SRETENJSKO ORDENJE: Nikolić dodelio 89 odlikovanja pojedincima i institucijama
Foto: Tanjug

Zahvalnost u ime građana

SRETENJSKO ORDENJE: Nikolić dodelio 89 odlikovanja pojedincima i institucijama

Društvo -
Predsednik je naveo da mu dežurni kritičari, pošto nemaju zbog čega, prigovaraju zbog broja broja odlikovanja. Pozivam ih da ukažu na onog od vas koji nije zaslužio da mu se Srbija, makar na ovaj način, zahvali za ono što je za nju učinio, rekao je šef države
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dodelio je danas povodom Dana državnosti Srbije 89 odlikovanja zaslužnim ličnostima i institucijama.

"Znamenjima koja vam danas uručujem kažem vam hvala u ime građana Srbije i u ime onih koji ne dostižu do vaših rezultata iako mnogo vrede. Postali ste primer i putokaz, po mom mišljenju potpuno zasluženo", kazao je Nikolić u obraćanju nagrađenim u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije.

Nikolić je istakao da su ga građani Srbije ovlastili da "menja vrednosna merila kojima nisu bili zadovoljni" i da je zato u njihovo ime dodelio društvene pohvale onima čiji je doprinos u različitim oblastima zavredeo divljenje ne samo Srbije, nego i znalaca širom sveta. "Žao mi je što ne mogu svima odjednom. Tada nam se ne bi događalo, a nije jednom, da naše institucije i pojedinci budu nagrađivani za svoj rad u međunarodnoj zajednici, a da u svojoj kući, svojoj Srbiji, nisu ni primećeni ni pohvaljeni", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je dobitnicima odlikovanja rekao da poštovanje rada i stvaralaštva, isticanje izuzetnih i zaslužnih, nije samo značajna satisfakcija dobitnicima priznanja, nego put kojim se izgrađuje društvo i šalje poruka da je vredno posvetiti se, stvarati, da će ogromni napori i dostignuća biti primećeni i nagrađeni. Nikolić je naveo da mu dežurni kritičari, pošto "nemaju zbog čega", prigovaraju zbog broja broja odlikovanja. "Pozivam ih da ukažu na onog od vas koji nije zaslužio da mu se Srbija, makar na ovaj način, zahvali za ono što je za nju učinio. Vama od srca čestitam priznanja, a svim građanima Sretenje, Dan državnosti Srbije", rekao je Nikolić nagrađanima.

Obrazloženja o odlikovanjima na ceremoniji u Generalnom sekretarijatu predsednika Srbije pročitao je Nikolićev savetnik Oliver Antić, a predsednik im je uručio priznanja. U ime odlikovanih govorio je kompozitor Aleksandar Vujić. Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su istoričar Milorad Ekmečić i Kliničko-bolnički centar Zemun. Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovani su istoričar Veselin Đuretić, slikar Petar Omčikus, Aleksandar Vujić za oblast muzičke umetnosti, Arhiv Srbije, privredno društvo "Zastava oružje" i Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovan je čuvar Srpskog groblja Zejtinlik u Grčkoj Đorđe Mihajlović.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani je Icuko Teruoka iz Japana zbog izuzetnih zasluga u oblasti humanitarnih delatnosti, a Stela Džatras iz SAD istim odlikovanjem zbog predstavljanja Srbije u toj zemlji.Posthumno je zlatnom medaljom za zasluge odlikovan Dobrivoje Ograšanović zbog zasluga u primeni novih naučnih metoda i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, a isto odličje dobio je i Ivo Đinović za unapređivanje poljoprivredne proizvodnje.

Zlatnom medaljom za zasluge posthumno je odlikovana i Verica Barać zbog izuzetnih zasluga u borbi protiv korupcije i za afirmaciju principa ljudskih prava i pravne države. Istim odličjem odlikovani su i Stanko Stojiljković, Vera Radosavljević, policajac Goran Đorđević, Milomir Glavčić iz Kanade, Svetlana Stević iz Zvečana, Ružica Popović iz Šapca, Borivoje Nikolić iz Rumunije i Rodoljub Živadinović. Zlatnu medalju za zasluge dobili su i Novosadski sajam, Darinka Matić Marović, Nadežda Basara, pevač Nikola Karović i policajac Senad Kašović. Zaslužni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su za izuzetne zasluge i rezultate medaljama za revnosnu službu, i to 22 zlatne i 40 srebrnih.Vujić: Srbija ima budućnost baziranu na pravim vrednostima

Kompozitor Aleksandar Vujić danas je zahvaljujući u ime svih odlikovanih povodom Dana državnosti istakao da ovakva priznanja pokazuju da za Srbiju postoji budućnost bazirana na pravim vrednostima i ukazao da je predsednik Tomislav Nikolić, dodeljujući odlikovanja, dokazao da ima iste kriterijume, kao i narod koji ga je izabrao. "Narod je veoma cenio, a i sada ceni delatnost nagrađenih", istakao je Vujić na svečanoj ceremoniji u Predsedništvu Srbije. On je ukazao da nagrađeni nisu razmisljali o naknadnim priznanjima kada su obavljali svoje poslove sa visokom svešcu i odgovornošću.Vujić je istakao da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, dodeljujući odlikovanja, dokazao da ima iste kriterijume, kao i narod koji ga je izabrao."Ovaka priznanja pokazuju da za Srbiju postoji budućnost, koja se bazira na pravim vrednostima", naglasio je Vujić i predočio da je veoma prijatno da sa najvišeg mesta u državi prepoznaju aktivnosti istaknutih pojedinaca i institucija, u vidu odlikovanja."Ako pomislimo da je Đuzepe Verdi svoju najuspešniju operu 'Falstaf' napisao u 80. godini života. Onda kažem da mi ovo priznanje daje novu snagu i elan za dalje aktivnosti na mom polju, a u korist i na ponos Srbije", poručio je Vujić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track