Lekari u ponedeljak u štrajku upozorenja
Foto: Dado Đilas

Od 12 do 13 sati

Lekari u ponedeljak u štrajku upozorenja

Društvo -
Zdravstveni radnici traže ukidanje solidarnog poreza, ali i da se preispita odluka zabrane zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama u naredne dve godine

BEOGRAD - Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" najavio je danas da će u ponedeljak 10. marta u svim zdravstvenim ustanovama biti održan jednočasovni štrajk upozorenja od 12 do 13 sati.

Predsednik tog sindikata Zoran Ilić kaže da zdravstveni radnici traže ukidanje solidarnog poreza, ali i da se preispita odluka zabrane zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama u naredne dve godine.

"Mi smo od početka upozoravali vladu i ministarstva zdravlja i finansija da će uredba o oporezivanju zarada u javnim službama i zabrana zapošljavanja uzrokovati poremećaj u zdravstvenom sistemu", rekao je Ilić.

On je dodao da je taj sindikat pokrenuo postupak ocene ustavnosti solidarnog poreza i zatražio da se oporezivanje ukine do donošenja odluke Ustavnog suda.

Ilić kaže da će štrajk upozorenja biti organizovan u 134 zdravstvene ustanove gde taj sindikat ima članstvo, kao i da će u njemu učestvovati 20.000 članova tog sindikata.

Od naredne nedelje, kako kaže, počeće pregovore sa ministarstvom zdravlja o ovim, ali i drugim pitanjima koja muče zaposlene u zdravstvu.

Ukoliko se ne postigne dogovor on nije isključio mogućnost radikalizacije protesta posle izbora kada, kako kaže, budu znali sa kim mogu da pregovaraju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja