RODITELJI NE PLAĆAJU RAČUNE: Vrtići zatrpani zahtevima za popust

Decu ispisuju kad nema drugog rešenja

RODITELJI NE PLAĆAJU RAČUNE: Vrtići zatrpani zahtevima za popust

Beograd -
Najčešći razlog neredovnog plaćanja je manjak novca u kućnom budžetu. Puna cena vrtića u Beogradu je oko 13.000 dinara. Grad tu cenu umanjuje svima, a roditelji koji nemaju nikakve olakšice najviše mogu da plate 9.700 dinara

BEOGRAD - Neplaćeni računi za beogradske vrtiće dostigli su milion i trista hiljada evra. Najviše je dužnika u najvećim opštinama - u Zemunu, Čukarici i Novom Beogradu.

Najčešći razlog neredovnog plaćanja je manjak novca u kućnom budžetu. Problem je, kako kažu nadležni, to što je trećina tog duga za decu koja su ispisana iz vrtića, pa zato ne očekuju da će ti računi biti plaćeni.

Milionski dugovi u beogradskim predškolskim ustanovama za sada ne ugrožavaju rad vrtića, kažu nadležni. Ipak, dugovi ne bi bili toliki da roditelji koji imaju pravo na popust za plaćanje vrtića rešenja za to dobijaju na vreme.

U beogradskom sekretarijatu kažu da se tolerišu višemesečni dugovi, da roditelje retko tuže i da decu ispisuju samo kada nema drugog rešenja. U najvećoj beogradskoj opštini, gde su i dugovanja velika, kažu da do sada nisu tužili, već samo opominjali.

"Roditelji su posle nekih takvih akcija, kada im se uruči pisana opomena, odazivali se i imali veću naplatu nego redovnim uplatnicama, bilo je i dogovora sa roditeljima da se dug reprogramira, pa je tako u zavisnosti od iznosa duga bilo dozvoljeno da se dug plati na tri, četiri, šest rata", kaže Nada Kučuk iz Predškolske ustanove "Novi Beograd".

Dok čekaju na papir koji kasni i po nekoliko meseci, uglavnom se odlučuju da plaćaju samo cenu sa popustom. Tako nastaje dug koji zapravo ne postoji.

"Rešenje koje sam podnela još u novembru mesecu nije stiglo. Čekam četiri-pet meseci i onda se ispostavilo da je meni dug došao ogroman, a ja plaćam malo jer sam samohrana majka. Meni su oni pripisali dug od 37 hiljada dinara, ja koja plaćam redovno hiljadu dinara mesečno", kaže roditelj Sanja Koledin.

Do toga dolazi jer zaposleni ne stižu da urade rešenja, kaže sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda Snežana Đurić. "Zašto se to dešava i zašto dolazi do toga, pa prosto zato što zaposleni ne mogu da stignu fizički, da ta rešenja urade, jer mi imamo blizu 60 hiljada dece u vrtićima", kaže Đurićeva.

Puna cena vrtića u Beogradu je oko trinaest hiljada dinara. S obzirom na to da grad tu cenu umanjuje svima, roditelji koji nemaju nikakve olakšice najviše mogu da plate devet hiljada i sedamsto dinara.

Angelina Radulović iz udruženja "Roditelj" kaže da je u nekim vrtićima velika razlika u ceni, iako su plate osoblja svuda iste.

"Tu postoji mali, u stvari veliki disparitet da je cena vrtića u Beogradu višestruko veća, čak negde i do četiri puta veća za one koji plaćaju punu cenu, a da se ne zna realno šta je razlog za to s obzirom da su plate osoblja koje rade u vrtićima iste svuda na republičkom nivou i da su troškovi isti", ističe Radulovićeva.

Slični problemi sa dugovanjima postoje i u drugim većim gradovima Srbije. Recimo u Novom Sadu, prošle godine su zbog neplaćenih računa iz vrtića ispisali više od 600 mališana.

http://www.youtube.com/watch?v=0cJvKp2Ogqg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track