SAD pohvalile doprinos Srbije mirovnim misijama UN
Foto: Vojska Srbije

Priomovišu mir i bezbednost

SAD pohvalile doprinos Srbije mirovnim misijama UN

Društvo -
SAD podržavaju napore Srbije kroz Inicijativu mirovnih operacija u svetu (Global Peace Operations Initiative - GPOI), a od ulaska u partnerstvo sa SAD preko Odeljenja GPOI 2011. godine, broj mirovnjaka koje je Srbija uputila u misije UN značajno je porastao

BEOGRAD - Američki Stejt department pohvalio učešće Vojske Srbije (VS) u mirovnim misijama UN zbog "promovisanja mira i bezbednosti".

"Učešće Srbije u multinacionalnim mirovnim misijama, kao i stvaranje liderske uloge u regionu u obuci snaga za mirovne operacije, omogućava VS da pokaže spremnost za preduzimanje konkretnih koraka u razvijanju snaga sposobnih da daju značajan doprinos regionalnoj i međunarodnoj stabilnosti", navodi se u tekstu na sajtu Stejt departmenta, koje prenosi Ministarstvo odbrane.

Dodaje se da SAD podržavaju napore Srbije kroz Inicijativu mirovnih operacija u svetu (Global Peace Operations Initiative - GPOI), a od ulaska u partnerstvo sa SAD preko Odeljenja GPOI 2011. godine, broj mirovnjaka koje je Srbija uputila u misije UN značajno je porastao. Srbija je od januara 2014. godine uputila 213 mirovnjaka u šest misija UN, sa planovima da se taj broj poveća u budućnosti i bila je prva država izvan EU koja je ponudila snage za misije Evropske unije za obuku u Maliju.

"Vlada Srbije nije samo pasivan primalac pomoći (preko inicijative GPOI), već ulaže i značajna sopstvena sredstva u izgradnju centra za obuku snaga za učešće u mirovnim operacijama, koji dobija regionalni značaj", navodi se u tekstu Stejt departmenta.

Deo teksta posvećen je i činjenici da u skladu sa Rezolucijom 1325 Saveta bezbednosti UN, žene u proseku čine sedam odsto osoblja u srpskim mirovnim snagama. Srbija je poslala svoju prvu ženu oficira u mirovnu operaciju (MONUSCO) 2013. godine, a od januara 2014. godine, Vojska Srbije ima 15 žena mirovnjaka na terenu. Kako je saopšteno, "srpska profesionalna vojska potpuno je integrisala u svoje redove žene, koje su sve zastupljenije i u oficirskom kadru".

Tekst na sajtu američkog Stejt departmenta pojavio se nakon nedavne posete Vašingtonu ministra odbrane Srbije Nebojše Rodića, koji je tom prilikom izrazio "posvećenost Srbije učešću u mirovnim operacijama", navodi Ministarstvo odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track