Jovanović: Za manje pregovaranja u javnim nabavkama
Foto: Fonet

Oštra konkurencija ide državi na ruku

Jovanović: Za manje pregovaranja u javnim nabavkama

Društvo -
Prošle godine je za javne nabavke u Srbiji potrošeno 262 milijarde dinara što je oko 41 milijardu dinara ili 355 miliona evra manje nego što je potrošeno 2012.

BEOGRAD - Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović izjavio je danas da oštra konkurencija među ponuđačima u javnom nabavkama daje najbolje uslove za državu kao kupca a i novac poreskih obveznika se koristi na najbolji način.On je na seminaru "Antikorupcijski izazovi sistema javnih nabavki i politika konkurencije " održanom u Privrednoj komori Srbije (PKS) kazao da će Uprava za javne nabavke nastaviti sa promovisanjem otvorenih i sprečavanjem pregovaračkih postupaka u javnim nabavkama da bi se obezbedili uslovi za slobodnu konkurenciju.

Prema rečima Jovanovića, to je veoma značajno za same ponuđače iako oni stalno traže neku vrstu zaštite. "Izloženost konkurenciji tera ponuđače da jačaju svoju konkurentsku prednost, da gledaju kako da ponude što povoljnije uslove i snize cenu a samim tim postanu i konkurentni u odnosu na inostrane ponuđače", kazao je Jovanović.

On je podsetio da u Srbiji otvoreni postupci gde je potpuno slobodna konkurencija čine oko 80 odsto ukupne vrednosti svih javnih nabavki , odnosno u četiri petine slučajeva postupci se dodeljuju u otvorenom konkurentnom postupku. "Pregovarački postupci koji treba da budu izuzetak čine oko 10 odsto i ima prostora da se smanje na pet do šest odsto koliko je evropski prosek", kazao je Jovanović naglasivši da su pregovarački postupci u 2012. imali udeo od čak 28 odsto.

Prošle godine je za javne nabavke u Srbiji potrošeno 262 milijarde dinara što je oko 41 milijardu dinara ili 355 miliona evra manje nego što je potrošeno 2012. Jovanović je dodao i da je prosečan broj ponuda po zaključenom ugovoru u Srbiji 2,9 dok je evropski prosek 3,8 ili 3,9. Evropski ekspert za konkurenciju Andrej Lahutnik kazao je da su korupcija, konkurencija i javne nabavke izuzetno povezane svuda i da Srbija nije izuzetak.

Seminar u Privrednoj komori organizuje se u saradnji sa projektom "Unapređenje konkurencije u Srbiji" koji finansira EU a sprovodi nemačka agencija za međunarodnu saradnju - GIZ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track