SVETSKI DAN ROMA: Najdiskriminisanija grupa u Srbiji
Foto: Dado Djilas

Uoči 8. aprila

SVETSKI DAN ROMA: Najdiskriminisanija grupa u Srbiji

Društvo -
Ništa novo neću reći ako kažem da je diskriminacija najizraženija u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i stanovanja, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić

BEOGRAD - Romi su i dalje najdiskriminisanija društvena grupa u Srbiji, mada je poslednjih godina dosta toga učinjeno na planu poboljšanja položaja romske zajednice.Na konferenciji povodom 8. aprila - Svetskog dana Roma istaknuto je da su Romi su i dalje najdiskriminisanija društvena grupa u Srbiji, mada je poslednjih godina dosta toga učinjeno na planu poboljšanja položaja romske zajednice."Ništa novo neću reći ako kažem da je diskriminacija najizraženija u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i stanovanja", rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić. Ona je istakla i da je pokazatelj tog stanja činjenica da je od svih pritužbi koje pristižu poverenici po različitim osnovama najviše onih koje se odnose na diskriminaciju Roma po osnovu nacionalne pripadnosti. Ukazujući da su te pritužbe u najvećem broju osnovane, ona je istakla da ipak zabrinjava što pristiže mali broj pritužbi u odnosu na to koliko je diskriminacija rasprostranjena.

"Jedna trećina svih parnica koje smo pokrenuli, koje smo izneli pred sud, su slučajevi koji se odnose na diskriminaciju Roma", rekla je Petrušić. Da je je položaj Roma bolji, ali da je neophodno još mnogo raditi složio se i državni sekretar Ministarstva unutrtašnjih poslova Vladimir Božović. ''U Srbiji su svima zagarantovana jednaka prava i slobode po Ustavu i zakonima i u tom smislu MUP pruža jednaku bezbedonosnu zaštitu svim grdajanima i zajednicama. Ipak sa deklarativnog nivoa moramo preći na realni život i to pokazati i dokazati u praksi'', rekao je Božović dodajući da je stanje prava romske manjine bolje nego u prethodnom periodu, ali da mora još mnogo toga da se radi i preduzme da bi romska zajednica u potpunosti bila uključena u društvo. Prema njegovim rečima, tome svoj puni doprinos moraju dati država i njene institucije, ali i legitimni i odgovorni predstavnici romske zajednice. On je istakao i da je u 2013. godini indentifikovano 33 incidenta u kojiam su oštećeni Romi. Prema njegovim rečima, radi se o 16 fizičkih i osam verbalnih napada, pet ispisivanja grafita i dva incidenta u kojima je oštećena romska imovina. On je kao problem naveo i to što i dalje veliki broj Roma traži azil u Nemačkoj, ali i u ostalim zemljama. Ipak, on je upozorio da to što je samo 0,2 odsto prihvaćeno zahteva za azil pokazuju da ti zahtevi nisu ispunjeni, odnosnu da u Srbiji Romi nisu trpeli represiju režimam drastično kršenje osnovnih ljudskih parava. Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da je formirana radana grupa za izradu nove Strategije za unapredjenje položaja Roma čije uvajanje očekuje iduće godine sobzirom da je stara usvojena 2009. godine. ''Kako smo na kraju primene stare strategije već smo započeli sa aktivnostima na izradi nove. Formirana je ekspertska radna grupa i očekujem da ćemo 2015. imati usvojenu i novu strategiju i novi akcioni plan'', rekla je Paunović. Ona je navela i da u Srbiji, prema podacima 166 lokalnih jedinica ima 750 romskih naselja, a da je samo 90 opština ima pripremljene lokalne akcione planove za inkluzije Roma. Paunović je istakla i da prema procenama opština u Srbiji živi 255.000 Roma, što je za 100.000 više nego prema popisu iz 2011. godine koji je pokazao da ima 147.000 Roma. Na Prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma. Tada je za romsku himnu proglašena pesma "Đelem - đelem", a ustanovljena je zastava sa tačkom kao centralnim simbolom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track