HOROR ŠIROM SRBIJE: Rušile se kuće, ugrožene desetine hiljada građana!

Pola Srbije danima pod vodom

HOROR ŠIROM SRBIJE: Rušile se kuće, ugrožene desetine hiljada građana!

Društvo -
Zasad je evakuisano oko 440 osoba, a vanredna situacija proglašena je u 10 opština. Najugroženiji meštani Požege, Lučana i Kuršumlije, a veliki problemi zbog topljenja snega na Kopaoniku i Radanu tek se očekuju. Predrag Marić: Nevolje su mogle da se izbegnu da su opštine očistile kanale. Štabovi moraju stalno da zasedaju
1 / 6

BEOGRAD - Opet nas iznenadile poplave!Za nekoliko dana moguće su nove poplave zbog topljenja snega na planinama Kopaonik i Radan i novih padavina, i to pre svega u 11opština u kojima je proglašena vanredna situacija, što znači da će biti ugroženo više desetina hiljada građana. Zasad je evakuisano oko 440 osoba, pod vodom su stotine kuća i hektara oranica, dok je saobraćaj prekinut na sedam puteva.Redovne mere odbrane od poplava „Srbijavode“ sprovode na 243 kilometra, a vanredne na 55. Republički štab za vanredne situacije održao je juče vanrednu sednicu, a Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, kaže da iste mere odbrane ostaju na snazi i narednih dana jer se očekuje topljenje oko 40 centimetara snega s Kopaonika.

Nove padavine- Opštinski štabovi moraju stalno da zasedaju i da nas obaveštavaju šta im je potrebno - poručio je on i dodao da su nevolje mogle da se izbegnu da su opštine očistile kanale.Vladan Kocić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, rekao je da se u sredu i četvrtak očekuju nove padavine.- To će biti pljuskovi za koje je teško prognozirati gde će se desiti - dodao je on.Reke su krenule da nabujavaju u petak, a poplave su počele u subotu. Najugroženiji su bili stanovnici Požege, Lučana, Kuršumlije, Zaječara. Šest srušenih kuća i tridesetak poplavljenih posledica su poplave u Kuršumliji. Neki od meštana smešteni su u zgradu stare železničke stanice.

U samoj Kuršumliji najviše je stradala kuća Dragoljuba Gilića i Vladislava Petrovića.- Voda je toliko brzo stigla da nismo uspeli ni sav nameštaj da podignemo. Stradali su parket i zidovi. Ipak, važno je da smo svi živi i zdravi - kaže Gilić.Pored njegove kuće Žarko Lekić s porodicom pokušava da lopatama izbaci mulj koji je voda unela u sobe.Goran Puzović, direktor „Srbijavoda“, na sednici je rekao da je ugrožena fabrika namenske industrije „Milan Blagojević“ u Lučanima.

Ovo je milina!Povodom kritika da se problemi stalno ponavljaju, premijer je rekao da je ovo milina jer se pre pet-šest godina nije znalo ko treba da reaguje.- Pojedine opštine su se više bavile praznikom nego poplavama. Mora da se bude s narodom na terenu - dodao je on.

KraljevoNESTALO STOTINAK PUTEVARadoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu, kaže da je voda odnela stotinak nekategorisanih puteva na području Kraljeva.- Voda je s putevima odnela i postavljene komunikacijske sisteme. Put Kraljevo-Raška održava se uz velike napore jer ima mnogo odrona, blata i vode, a postoji velika opasnost od klizišta. Zapadna Morava se izlila na oranice od Kraljeva do Vrnjačke banje - kazao je on.

Velike poplave u AleksandrovcuREKE ODNELE MOSTOVEU Aleksandrovcu je poplava uništila mnoge njive i zasade. Najgora situacija je u selima Jelakci, Rogavčina, Bzenice, Paklenik i Pleš, a zaseoci Bogdanovići i Lukovići odsečeni su od sveta jer je nabujala Rasina odnela most u Mitrovom Polju. Skupština opštine formirala je štab za odbranu od poplava i Javno komunalno preduzeće, Vatrogasna jedinica i policija su na terenu u najugroženijim selima, gde se pomaže ljudima da spasu pokretnu imovinu.(B. P.)

Nebojša RodićGDE JE NOVAC DAT ZA NASIPE?Ministar odbrane Nebojša Rodić naveo je da podatak da se voda kod fabrike namenske industrije u Lučanima ispumpava opremom privatne firme dovoljno govori koliko su neki zakazali.- Mnogi danas spominju Boga, praznik je, ali izgleda da se neki više uzdaju u njega nego u sebe i u ono što rade i za šta su plaćeni. Opet imamo poplave u istim opštinama kao 2008. i 2011! Gde je novac koji su tada dobili? Ljudi na terenu kažu da su sređivali centar grada, a ne nasipe - najviše je kritikovao ministar vojni na sednici.

ČINJENICEOpštine u kojima je proglašena vanredna situacijaLučaniPožegaMedveđaLebaneLeskovacProkupljeKuršumlijaZaječarGadžin HanTrgovišteŽitorađa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track