VUČIĆ: Šteta od poplava veća od 175 miliona evra!
Foto: Tanjug

Donatorska konferencija

VUČIĆ: Šteta od poplava veća od 175 miliona evra!

Društvo -
Moja molba za vas koji predstavljate svoje zemlje, jeste da pomognete na svaki mogući način. Nećemo zloupotrebiti ni jedan dinar vaše pomoći i veoma jasno ćete, na sajtu Ministarstva finansija, moći da transparentno vidite kako se pomoć koristi, naveo je premijer
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Minutom ćutanja za žrtve poplava danas je u Palati Srbije počeo Koordinacioni sastanak međunarodnih donatora u vezi sa pomoći u saniranju katastrofalnih poplava u Republici Srbiji.

Ministar bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović otvorila je sastanak istakavši da je glavni cilj skupa informisanje međunarodnih razvojnih partnera o razmerama i posledicama poplava koje su pogodile Srbiju, o namerama i planovima Vlade za sanaciju posledica ove elementarne nepogode, kao i razmatranje mogućnosti za pružanje međunarodne podrške našoj zemlji u oporavku od posledica poplava u srednjeročnom vremenskom periodu.

Na sastanku će, kako je objasnila, biti razmotreni i budući koraci koje će Vlada i međunarodni razvojni partneri preduzimati s ciljem oporavka, kako bi se osigurao da mere koje budu sprovođene budu koordinirane, pravovremene i efikasne.

Učesnici skupa su donatori razvojne pomoći koji dugi niz godina pomažu našo zemlji - predstavnici ambasada 27 zemalja Evrope, SAD, Azije, kao i delegacije EU, Saveta Evrope, Evropske banke za obnovu i razvoj, evropske investicione banke, Svetske banke, Kancelarije rzidentnog koordinatora UN, OEBS i Nemačke razvojne banke.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na početku da je, u prvim trenucima katastrofe svim građanima je pružena pomoć.

"Želim da se zahvalim svima koji su nam poslali svoje ljude nikada nećemo zaboraviti njihovu posvećenost kako bi se sačuvali životi građana Srbije", naveo je Vučić koji je podsetio koje su sve države uputile pomoć i donacije Srbiji u najtežem trenutku.

Premijer je rekao da je šteta koju je Srbija pretrpela u poplavama prešla 0,64 odsto BDP, što je uslov za pomoć iz fonda EU, te da, prema trenutnim procenama, iznosi više od potrebnih 174,5 miliona evra i dodao da je Srbija najveću štetu od poplava pretrpela u elektroenergetskom sektoru i poljoprivredi.

"U Srbiji imamo više od 140 kolektivna centara koji se brinu o ljudima, od kojih je 47 u Beogradu i 93 širom Srbije. Iseljeno je ukupno 31.879 građana, srušna ili potpuno ugrožena 1.763 objekta, poplavljeno 2.260 objekata, bez Obrenovca, rekao je Vučić i dodao da je ugroženo poplavama 39 opština, odnosno 1.643.832 stanovnika".

"Na kategorisanim putevima srušeno je 30 mostova, a oštećeno 50, dok je na opštinskim i nekatogorisanim srušeno i oštećeno oko 200 mostova, naveo je Vučić.

"Usled odrona i klizišta oštećeno je više od 20 kategorisanih puteva i više stotina opštinskih i nekategorisanih puteva, a najveća je šteta u finansijskom smislu na Koridoru 10, kod Dimitrvograda, gde je procenjena šteta od deset i više miliona evra", izjavio je premijer.

Premijer se posebno zahvalio na velikim donacijama vladi Kine i vladi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i kraljevini Norveškoj koja je izdvojila sredstva za obnovu zemlje.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio jeda će se obnova zemlje pravno i suštinski pripremiti u narednih deset dana i poručio međunarodnim donatorima da će se procena štete raditi na odgovoran i pošten način jer "ne želimo i nećemo nikoga da varamo".

Vučić je na sastanku međunarodnih donatora za prikupljanje pomoći u saniranju posledica katastrofalnih poplava naveo da će Srbija ukoliko želi da u godinama koje su pred nama želi obezbedi bilo kakakv privredni oporavak morati da ih zamoli da pomognu znanjem, novcem, svakim drugim vidom pomoći.

"Moja molba za vas koji predstavljate svoje zemlje, jeste da pomognete na svaki mogući način. Nećemo zloupotrebiti ni jedan dinar vaše pomoći i veoma jasno ćete, na sajtu Ministarstva finansija, moći da transparentno vidite kako se pomoć koristi. Molim vas da razumete da su naši problemi su mnogo veći nego što bi smo pristojnim jezikom mogli da izgovorimo", naveo je Vučić obraćajući se prisutim međunarodnim donatorima dodajući da će "Ovaj hrabar narod znati da uzvrati pomoć kada to bude bilo potrebno".

Srbija počela pripreme da aplicira za novac EU fondovaMinistarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović prenela je molbu Vlade Srbije međunarodnoj zajednici za mobilisanje svih raspoloživih sredstava pomoći, s obzirom na obim štete, navodeći da je Srbija već počela pripreme da aplicira za novac iz raspoloživih fondova.

Ona je na koordinacionom sastanku međunarodnih donatora za pomoć u saniranju poplava objasnila da je namera vlade da u skadu sa međunarodnim obavezama zadržimo, osmislimo i osnažimo postojeće mehanizme za koordinaciju međunarodne pomoći, pominjući kao novine u tom smislu centralizovanu procenu štete i izradu jedinstvenog plana s naznačenim prioritetima.

Kako je objasnila, Kancelarija za evropske integracije pravi prelimirnarni presek međunarodne pomoći i već je počela pripreme da aplicira za novac iz raspoloživih fondova.Napomenula je da će se plan sanaciju posledica poplava biti sačinjen tako da novac bude usmeren ka prioritetima, kako bi se na optimalan način isplanirala sredstva i dodala da će se plan efikasno sprovoditi, te da će modalitete za sprovođenje utvrditi vlada nakon izrade plana.

Jedna od odlika plana biće i transparebntnost u korišćenju sredstava, što uključuje i redovno izveštanje o trošenju, ali i eventualnu reviziju i finansijsku kontrolu.

"Pred nama je odgovoran posao koji zahteva dobru organizaciju i strateško planiranje i to u veoma kratkom vremenskom epriodu", kazala je Joksimovic.Ona je podsetila da je s ministrom inostranih poslova Ivicom Dačićem juče boravila u Briselu, gde je u razgovoru s evropskim komesarom Johanesom Hanom rečeno da imamo deset nedelja da pripremimo procenu štete, kao i da imamo obećanje da će Evropska komisija istovremeno pripremati svoje mehanizme, kako bi, ako u julu predamo molbu u septembru bila odobrena sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track