Vučić: Do sada 33 žrtve!
Foto: Printscreen

Vlada Srbije

Vučić: Do sada 33 žrtve!

Društvo -
Na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije u zgradi Vlade Srbije u Vladi Srbije, doneta je odluka o ukidanju vanredne situacije u Srbiji, sa izuzetkom pojedinih gradova

BEOGRAD - Republički štab za vanredne situaucije predložiće Vladi Srbije da se s današnjim danom ukine vanredno stanje u zemlji, izjavio je na sednici Štaba ministar policije Nebojša Stefanović.

On je rekao da postoje uslovi da se vanredno stanje ukine, ali da će ono ostati na snazi u dva grada i 16 opština gde je situacija takva da, kako je rekao, ne možemo potpuno da ga ukinemo.

Vanredna situacija ostaje u Šapcu i Sremskoj Mitrovici, kao i u opstinama Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Paraćin, Mionica, Svilajnac, Smederevska Palanka, Šid, Trstenik, Kosjerić, Bajina Bašta,Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirci.

Premijer Aleksandar Vučić je izjavio da će se tek sada zahtevati veliki angažman. ABHO jedinice će imati najveću obavezu. On je dodao da "do sada imamo 33 žrtve, a obdukcijonim nalazima biće utvrđeno koliko je utopljanika među njima".

"U Obrenovcu nam predstoji ogroman posao. Mora da se zaustavi svaka vrsta zaraze i da se ljudi mole da namirnice izbacuju iz frižidera", rekao je Vučić koji je Dikoviću čestitao na izuzetno dobro obavljenom poslu u Šapcu.

"Video sam sa koliko ste odgovornosti prihvatili tu obavezu", dodao je on.

Premijer je izjavio da mu je u telefonskom razgovoru nemačka kancelarka Angela Merkel poručila da nemački narod neće ostaviti Srbiju bez pomoći i podrške.Vučić je rekao da je Merkelova izrazila saučešće srpskom narodu i ponudila pomoć nemačke države.

"Najvažnije je da je Merkelova rekla da Nemačka neće ostaviti Srbiju samu i bez pomoći i podruške, a ja sam izneo veliku zahvalnost Srbije Nemačkoj", rekao je Vučić.

On je naveo da je od Merkelove tražio ono što je potrebno za Srbiju, najneophodnije stvari za našu zemlju. Vučić je dodao i da Dojče banka ne naplaćuje provizije na namenske račune, što je, kako je naveo, signal podrške i pomoći zemlji.

Vladan Kocić iz RHMZ naveo je da od ponedeljka očekuje manje količine padavina, uobičajene za ovo doba godine i dodao da su nivoi vode u rekama u opadanju.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je na svim kriznim tačkama u Srbiji stanje stabilno, ali da će nadležni organi ostati u pripravnosti još pet do šest dana na svim kriznim područjima.Marić je na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije rekao do sad na teritoriji Srbije evakuisano više od 30.000 osoba, od toga 25.000 iz Obrenovca. Prema njegovim rečima, spasilački timovi iz inostranstva postepeno se vraćaju svojim zemljama, a u Srbiji će ostati timovi sa pumpama i helikopteri u stanju pripravnosti i preventive radi.On je naveo da se humanitarna pomoć organizuje preko operativnog štaba i da se uspostavlja sistem da zahtevi opština za pomoć budu racionalni i da ne smeju da budu predimenzionirani.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naveo da su dosad u poplavljenim područjima nađene 33 žrtve, od čega je najmanje 13 preminulo od posledica utapanja. Stefanović je naveo da je situacija osim klizišta u malom Zvorniku i još nekim opštinama stabilna, da ide ka normalizaciji osim u Obrenovcu gde je trećina opštine pod vodom situacija.Prema njegovim rečima stvaraju se uslovi za povratak stanovništva rekao je Stefanović i dodao da nadležna ministarstva rade posao u svom domenu i daju instrukcije kako bi se sprečile neke neželjene posledice kao što su zaraze ili neke bolesti...On je naznačio da će organi bezbednosti dati i nadalje svoj doprinos i učestvovati sa svim svojim sredstvima i da neće dozvoliti da se bilo šta desi.

Voda iz Obrenovca bi mogla da se povuče za oko pet dana, a već od nedelje se može očekivati povlačenje vodostaja reke Save, rečeno je danas na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije. Direktor Srbijavoda Goran Puzović najavio je da se u petak na subotu može očekivati da Dunav i Sava budu na vrhuncu, a od nedelje blago povlačenje reke Save, istkavši da taj poplavni talas nije tako veliki kako smo predvideli. On je kazao da još treba ojačati nasipe oko Termoelektrane u Obrenovcu da bi se izbegao svaki rizik i da će situacija biti praćena 24 sata od nadležnih službi.Situačija se polako smiruje, reke se vraćaju u korita, a vodostaj Save i Dunava je manji nego što je RHMZ predvideo, rekao je vršilac dužnosti direktora Direkcije za vode Miodrag Pješčić i naglasio da su bezbedni i Beograd i Smederevo i Golubac. Postavljena je i mobilna oprema za zaštitu od poplava, gde je to moguće, rekao je Pješćić i dodao da je počelo prikupljanje podataka o šteti od poplava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track