SPREČENA TRAGEDIJA: Deda, umirem, odnese me voda!
Foto: ŠAPONJA

Sreća ih je ipak pogledala

SPREČENA TRAGEDIJA: Deda, umirem, odnese me voda!

Društvo -
Milanu i Koviljki Obradović iz Kostajnika, sela kod Krupnja, bujica iz ruku umalo nije otela osmogodišnjeg unuka Slavka, koga je deda spasao u poslednjoj sekundi

KRUPANJ - Bog ga spasao...Baka Koviljka Obradović (56) iz Kostajnika, sela kod Krupnja, već sedmi dan iz ruku ne ispušta unuka, malog Slavka. Prigrlila ga, pritegla, privija ga uza se i samo plače ko kiša. Stegla Slavka ko da će sad odozgo niz selo da naiđe bujica, da ponovo zgrabi dečačića...Ti si mi sveMali Slavko gleda babu, ništa mu nije jasno i pita:- Bako, što plačeš, nemoj bako...- Sunce moje, srećo, zlatna jabuko moja, sve moje što imam - zgrabi ga Koviljka ponovo i jaukne, a jauk se samo otegne dole niz dolove Kostajnika.Deda Milan sedi na pragu kuće i ćuti. Povremeno mu se skotrlja poneka suza niz obraze. Teško koju reč progovori:- U sekundi nas je voda opkolila, stiže bujica s obe strane kuće. Pakao, ljudi. Ko to nije video, teško mu je opisati. Diže voda dvoja kola, samo nestadoše. Pogledam, Slavko stoji ispred kuće, voda došla do njega, čujem samo u onom zlu njegov vrisak: „Deda, umirem, odnese me!“ - prepričavao nam je Milan dramu koja se prošlog četvrtka događala ispred njegove kuće.Ni sam ne zna kako je iz bujice skočio, zgrabio Slavka iz mulja, koji ga je već odizao iz vode:- U poslednjoj sekundi, ljudi, bukvalno u poslednjoj, samo sam ga zgrabio za ruku, povukao ga unutra u kuću, a on je zakukao iz sveg glasa: „Deda, deda, gde je bato, gde je mama?!“ - očiju punih suza i ugrču pričao nam je juče Milan.KuknjavaSekund kasnije bujica je probila zadnju stranu kuće. Obradovići su s dvoje dece morali da beže na sprat...- Dva ili tri puta nailazila je bujica... Decu smo nekako posle uspeli da prebacimo u brdo. Kad je pao mrak, kad je krenula nova bujica, krenemo mi da bežimo. Kad smo izašli iz kuće, mene voda samo podiže, ponese, zakukala sam iz sveg glasa: „Upomoć, upomoć, sine!“ Stiže Miko, uhvati me za ruku, inače bi me odnelo - pričala je juče Koviljka i rukama čvrsto stezala malog Slavka. Kaže, nikada neće zaboraviti dan koji će od sada biti drugi rođendan njenog unuka.

Suze radosnice... Koviljka sa unukom
Suze radosnice... Koviljka sa unukom

OštećenjaPRORADILO STOTINAK KLIZIŠTAU Kostajniku, selu koje se nalazi desetak kilometara od Krupnja, koji je sravnjen sa zemljom, poslednjih dana proradilo je više od 100 klizišta. Četrdesetak kuća je oštećeno i u njima se više ne može živeti. Tri kuće u selu srušene su kao kule od karata. Teško je oštećena i većina puteva kroz selo. Klize kuće, njive, livade, na nekoliko mesta i šuma, niz brda lete čitave stoletne bukve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track