Ruski spasioci ispraćeni iz Beograda
Foto: Tanjug

Hvala vam

Ruski spasioci ispraćeni iz Beograda

Društvo -
Jako mi je drago što je gotovo stotinu spasilaca iz Rusije aktivno učestvovalo u spašavanju ljudi, kazao je Aleksandar Čepurin, ruski ambasador, dodajući da je o njihovim junačkim postupcima izveštavali mediji, ali i priče spašenih ljudi
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ruski spasioci, koji su proteklih dana pomagali u spašavanju žrtava poplava u Srbiji, ispraćeni su danas na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Zamenik ministra za vanredne situacije Rusije Eduard Čižikov rekao je da je završena spasilačka operacija u Srbiji i zahvalio se pripadnicima ruskih spasilačkih ekipa na odlučnom i hrabrom delovanju. On je pripadnicima ruskih spasilačkih ekipa preneo zahvalnost vlade i posebno Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane Srbije.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin istakao je da je poslednjih dana Srbiju zadesila velika nesreća, u kojoj se moglo videti na hiljade junaka koji su pristigli da spašavaju ljude i pomognu im da prevaziđu tešku situaciju. On je ukazao da nisu dolazili samo iz Srbije, već su na molbu vlasti pristigli i iz inostranstva.

"Jako mi je drago što je gotovo stotinu spasilaca iz Rusije aktivno učestvovalo u spašavanju ljudi", kazao je Čepurin dodajući da je o njihovim junačkim postupcima izveštavali mediji, ali i priče spašenih ljudi.

On je izrazio ogromnu zahvalnost spasiocima iz Rusije za njihovu požrtvovanost, smelost i hrabrost. Čepurin je Čižikovu, u znak zahvalnosti, predao skulpturu Konstantina Velikog, podsećajući da je na teritorijI Srbije rođeno 17 rimskih imperatora, a Konstantin veliki je značajan po tome što je dozvolio delovanje hrišćanstva. Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbje Goran Nikolić rekao je da se Srbija i narod Srbije zahvaljuju svima, ali posebno ruskim spasiocima koji su prvi došli onda kada je bilo najteže u Obrenovcu.

"To nam je mnogo značilo jer ste spasili mnogo ljudskih života, a samim tim opravdanost rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu se potvrdila", istakao je on. Pripadnik ruskog Ministarstva za vanredne situacije, koji je učestvovao u akcijama spašavanja, Valerij Loktinov rekao je da su spasioci obavljali svoj posao profesionalno i stručno, i da su ruske ekipe učestvovale u evakuaciji stanovništva. Pjotr Gricin, jedan od spasilaca, preneo je da je bilo više škakljivih situacija sa kojima su se suočili tokom akcije u Sbriji.

Tako je naveo primer kada se jedan čamac pun spašenih prevrnuo i kada su njegove kolege, bez razmišljanja, odlučile da im pruže pomoć, ne obazirući se na moguće žrtve i opremu. Ruske spasilačke ekipe ispratili su i predstavnici Srpskog sabora "Zavetnici", koji su predstavnicima Ministarstva za vanredne situacije Rusije predali poklone i pozdravili ruskom zastavom sa rečima zahvalnosti Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja