Počela međunarodna konferencija o Prvom svetskom ratu
Foto: Tanjug Printscreen

Ključni događaj savremene ere

Počela međunarodna konferencija o Prvom svetskom ratu

Društvo -
Tada, kao i sada, prave namere najvažnijih igrača bile su nekad skrivene od ostalih, što je dovodilo do nedostatka poverenja i nedovoljne posvećenosti postizanju kompromisnog rešenja, rekao je Vuk Jeremić, predsednik Centra za međunarodnu saradnju

BEOGRAD - Dvodnevna međunarodna konferencija posvećena Prvom svetskom ratu otvorena je danas u Beogradu porukom predsednika Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuka Jeremića da se sadašnje krize u svetu ne razlikuju mnogo od multipolarnog sveta s početka 20. veka.

"Prvi svetski rat je, nesumnjivo, ključni događaj savremene ere", rekao je Jeremić, čiji je CIRSD organizator skupa "Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014. godine: Istorijske pouke".

On je ocenio da su današnje prilike u svetu tesno povezane s događima iz proteklog veka, koje je oblikovalo ono što se dešavalo između 1914. i 1918. godine.

Prvi svetski rat je, prema Jeremićevim rečima, postavio temelje za Drugi svetski rat, koji će ostati upamćen po zverstvima, nepoštovanju ljudskog života i bilo kakvih moralnih ograničenja."Svi ti užasi... mogli su biti izbegnuti da velike sile nisu uzele oružje u ruke 1914. godine", rekao je bivši predsednik Generalne skupštine UN i naglasio da se napetosti i krize širom sveta ne razlikuju mnogo od onih s početka 20. veka.

"Tada, kao i sada, konstantna delovanja domaćih i međunarodnih faktora otežavala su rešenja za određene sukobe, a kada bi rešenja i bila postignuta, često su bila izuzetno nestabilna", rekao je on.

"Tada, kao i sada, prave namere najvažnijih igrača bile su nekad skrivene od ostalih, što je dovodilo do nedostatka poverenja i nedovoljne posvećenosti postizanju kompromisnog rešenja. Tada, kao i sada, bilo je više nego dovoljno prostora za jednostrani pristup određenom cilju, što je potencijalno služilo kao okidač za nasilne sukobe mnogo širih razmera."

Jeremić je napomenuo da je i pre 100 godina, kao i danas, bilo grubih pokušaja manipulisanja javnim mnjenjem kako bi ono ubedilo da su isključivo drugi oni koji izazivaju rat.

Navodeći Ukrajinu kao primer, on je primetio da je situacija u toj zemlji danas mnogo gora nego pre godinu dana, "kada je neodgovorno rukovodstvo stavilo Ukrajinu u neodrživu poziciju da bira između Istoka i Zapada, mada je bilo sasvim jasno da ne može biti političke i ekonomske održivosti ako zemlja ne može tesno da sarađuje sa obema stranama."

Bivši šef srpske diplomatije upozorio je da se stanovništvo Ukrajine sada suočava s dugotrajnom unutrašnjom krizom, da su se politički odnosi između EU i Rusije pogoršali, što negativno utiče i na njihove privrede, da između SAD i Rusije vlada nepoverenje i da vlada atmosfera koja liči na hladni rat.

Jeremić je, u uvodnom obraćanju, istakao i da čovečanstvu danas više nego ikada preti opasnost od masovnog uništenja, kao i od fizičkog pogoršanja stanja same planete zbog globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja