ISTINA O KOSOVSKOM BOJU: Pobednička vojska ne beži, a turska se povukla iz Srbije!
Foto: Printcsreen Yt

Jovan Deretić o sultanu i Obiliću

ISTINA O KOSOVSKOM BOJU: Pobednička vojska ne beži, a turska se povukla iz Srbije!

Društvo -
Svako ko se razume u vojne stvari zna da ako je jedno krilo slomljeno, a centar opkoljen, to je kraj i izlaza više nema, navodi akademik

Akademik Jovan Deretić izjavio je kako pobednička vojska nikada nije pobegla sa bojišta, a turska vojska je pobegla sa Kosova i nijedan njihov vojnik nije ostao u Srbiji.

Prema savezu koji je kasnije sklopljen, Srbija je jedino bila dužna da sultanu da 10 odsto od prerade srebra i ništa više.

"Na Kosovu imamo podatke od turskih hroničara, koji su bili uglavnom hodže jer su oni jedini bili pismeni. Oni su verno predstavljali bitku sve do onog momenta kada treba da se kaže da su poraženi, jer kao vernici ne smeju da kažu da je Alahova vojska poražena", navodi Deretić i dodaje primer kada je srpsko desno krilo, koje je vodio Vuk Branković sa 12.000 oklopnih konjanika.

"On je uništio levo tursko krilo, a onda je otkriven centar gde je bio sultan Murat. Obilić je iskoristio tu pukotinu u sjurio sa 12 vitezova prema sultanu i oborio ga je kopljem sa konja i dokjračio mačem", navodi Deretić i nastavlja da su Obilića potom ubili.

Kako dalje navodi akademik, svako ko se razume u vojne stvari zna da ako je jedno krilo slomljeno, a centar opkoljen, to je kraj i izlaza više nema.

http://www.youtube.com/watch?v=VFCV80Ewz-k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track