ZBOG RADOVA NA OSTROGU: Crnogorci podneli krivičnu prijavu protiv Amfilohija
Foto: Marina Lopičić

Uprava za zaštitu kulturnih dobara

ZBOG RADOVA NA OSTROGU: Crnogorci podneli krivičnu prijavu protiv Amfilohija

Društvo -
Uprava je, kako je saopšteno, utvrdila da se ovih dana na manastiru Ostrog izvode radovi kojima se narušavaju kulturno-istorijske vrednosti tog svetilišta, zbog čega je Osnovnom sudu u Danilovgradu podneta krivična prijava

PODGORICA - Crnogorska Uprava za zaštitu kulturnih dobara podnela je krivičnu prijavu protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i njenog mitrololita Amfilohija, zbog sumnje da narušavaju kulturno-istorijske vrednosti manastira Ostrog.

Uprava je, kako je saopšteno, utvrdila da se ovih dana na manastiru Ostrog izvode radovi kojima se narušavaju kulturno-istorijske vrednosti tog svetilišta, zbog čega je Osnovnom sudu u Danilovgradu podneta krivična prijava.

Ranije je više puta javnost upozorena da SPC u Crnoj Gori na starim crkvama i manastirima vrši prepravke koje nisu u duhu crnogorske sakralne arhitekture. Prema navodima, na crkvenim i manastirskim fasadama, ali i unutar verskih objekata, građevinskim i drugim prepravkama, pojavljuju se elementi moravsko-vizantijskog stila koji nije karakterističan u Crnoj Gori.

U samim crkvama, takođe, kako je više puta navedeno, oslikavaju se freske kojih ranije nije bilo, a u manastirskim kompleksima obavljaju se komercijalni poslovi, takođe neprimereni tradiciji crkava u Crnoj Gori. Sve to, prema opštoj oceni, narušava kulturno-istorijske vrednosti manastira i crkava u Crnoj Gori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track