Plamenjača desetkuje krompir, preti epidemija biljnih bolesti
Foto: Kurir

Ugrožen čačanski kraj

Plamenjača desetkuje krompir, preti epidemija biljnih bolesti

Društvo -
Registrovana je i pojava drugih biljnih bolesti, kao što je čađava pegavost lista i krastavost plodova jabuke

ČAČAK - Čačanskom području preti epidemija velikog broja bolesti biljaka, poput plamenjače krompira, čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, ukoliko se ne preduzmu adekvatne i intenzivne mere hemijske zaštite, izjavio je profesor Agronomskog fakulteta u Čačku, Drago Milošević.

Prema njegovim rečima, ovih dana plamenjača desetkuje polja pod krompirom.

"Obilazeći krompirišta u okolini Čačka može se konstatovati da je plamenjača već prekinula vegetaciju na mnogim njivama na ovoj teritoriji i šire. Upravo tamo gde je najintenzivnija proizvodnja ovog povrća i gde se očekuju najveći prinosi, stepen napada plamenjače je najveći", kaže Milošević.

Dodaje da se bolest pojavila ne samo na krompiru koji je plavljen, već i na parcelama koje nisu zahvatile bujice.Milošević smatra da je plamenjača masovno zahvatila krompir jer se nije moglo ući u njive da bi se izvršio tretman fungicidima odmah po povlačenju vode.

Profesor ocenjuje da proizvođači nisu imali dovoljno znanja da upravljaju zaštitom ove kulture u okolnostima koje su maksimalno pospešivale infekciju i pojavu plamenjače."Lokalna samouprava može da unapredi ovu i svaku drugu proizvodnju edukacijom proizvođača, a sredstva za te namene, nažalost, ostaju neutrošena. Da bi se to realizovalo potrebne su ideje i volja onih koji su zaposleni u odeljenju za poljoprivredu pri gradskoj upravi", kaže Milošević.Takođe napominje da je, pored epidemije plamenjače, ove godine registrovana i pojava drugih biljnih bolesti, kao što je čađava pegavost lista i krastavost plodova jabuke.

"Ova bolest će desetkovati proizvodnju jabuke na našem području. Prinosi će biti niski, a malo će biti plodova koji će se prodati kao prva klasa, osim kod nekih proizvođača jabuke koji su imali i znanje i iskustvo u zaštiti", naglašava sagovornik.

Količine ovog voća će, osim kod voćara koji su ga dobro zaštitili, biti tržišno neupotrebljive, ili će biti u klasi koja se može upotrebiti samo u preradi po vrlo niskoj ceni, ističe Milošević.

"Bolesti strnih žita, prvenstveno pšenice i ječma, takođe su se masovno pojavile i naneće znatne štete proizvodnji u ovoj godini, pa apelujem da se uspostavi kvalitetan sistem prognoze bolesti što će znatno unaprediti zaštitu gajenih biljaka".Milošević je ocenio da postoje kapaciteti koje treba institucionalno iskoristiti za dobrobit najznačajnije privredne grane u Srbiji, poljoprivrede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja