BRATISLAV GAŠIĆ: Vojska sa poplavljenih područija evakuisala 10.158 ljudi!
Foto: Tanjug

Do 5. juna angažovano 15.133 vojnika i oficira

BRATISLAV GAŠIĆ: Vojska sa poplavljenih područija evakuisala 10.158 ljudi!

Društvo -
Snage Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane su evakuisale sa ugroženih područja 3.301 osobu, a Kopnena vojska evakuisala je 6.857 ljud

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da je Vojska Srbije tokom nedavnih poplava evakuisala više hiljada ljudi, i da je na dužnostima koje su u vezi sa vanrednom situacijom bilo angažovano više od 15.000 njenih pripadnika.

Poslanici opozicije su, iako najavljivana vanredna sednica parlamenta o poplavama još nije zakazana, iskoristili prisustvo Gašića, koji je i koordinator za otklanjanje posledica poplava u Obrenovcu, da zatraže detalje o angažmanu vojske tokom nepogode.

Gašić je precizirao da je do 5. juna bilo angažovano 15.133 vojnika i oficira, a od toga je na terenu bilo 10.949, dok su ostali bili angažovani na poslovima utovara, održavanja i popravljanja tehnike i sličnim logističkim zadacima.

"Deset helikoptera non-stop je bilo u vazduhu, mnogi piloti su ostajali preko vremena koje im je dozvoljeno za letenje, bilo je angažovano devet inženjerijskih mašina, 123 motorna vozila, 33 cisterne za vodu, 25 aluminijumskih čamaca, 28 gumenih čamaca, tri amfibije", rekao je Gašić i dodao da su detaljnije informacije sadržane u izveštaju koji Ministarstvo odbrane predalo vladi.

Snage Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane su, kako je precizirao, evakuisale sa ugroženih područja 3.301 osobu, a Kopnena vojska evakuisala je 6.857 ljudi.

Ministar Gašić je danas u Skupštini Srbije predstavljao Godišnji plan upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2014. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track